UA-86401432-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

ПОЖАРЕВАЦ


 ул. Јована Шербановића 14

12000 Пожаревац

Србија


ПИБ: 101524176

Матични бр.: 07160259

Регистарски бр.: 6169000411

Шифра делатности: 86.90


В.Д: директора:

др Ана Јовановић, специјалиста микробиологије са паразитологијом


ТЕЛЕФОНИ:

Централа: 012 522-568, 523-153

Директор:  012 522-682

Факс.         012 520-913

ОСТАЛИ ТЕЛЕФОНИ  >>


 E-mail: zavodpo0311@mts.rs



 

 


 

ОБИМ АКРЕДИТАЦИЈЕ >>


 детаљније >>


 


ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА


Мерење полена 2024. >>

ДДД услуге >>

Санитарни прегледи >>

Вакцинације >>  


 

Огласи и конкурси >>

 


Приватна здравствена

пракса >>


Упитник о задовољству корисника наших услуга >>

 


 

Корисни линкови - здравствене  установе >>

 


Статистичке анализе >>

 


  • Дневни финансијски извештај  >> 
  • Финансијски планови и извештаји  >>   

  • ИНФОРМАТОР О РАДУ  >> 
  • Правилник о поступку унутрашњег узбуњивања код послодавца  >> 
  • План управљања ризицима од повреде принципа родне равноправности >> 

Претрага сајта ...


 Упознајте Пожаревац!

 


 

 

Имунизација против грипа у Браничевском и Подунавском округу, сезона 2016/2017.

 

 Грип је акутно инфективно обољење изазвано вирусима инфлуенце. Испољава се симптомима и знацима обољења горњих и/или доњих дисајних путева, а често је праћен и системским манифестацијама као што су повишена температура, главобоља, малаксалост, болови у мишићима. Код мале деце, доводи до отежаног дисања, дехидратације, промењеног менталног статуса, иритабилности, дајући слику озбиљне болести. Секундарна бактеријска пнеумонија је најучесталија компликација, посебно у групама ризика.

Вируси инфлуенце инфицирају око сто милиона људи широм света сваке године, и одговорни су за пола милиона смрти годишње на глобалном нивоу. Инфекција се преноси најчешће капљичним путем, путем аеросола који се формирају при кашљу, кијању или говору,а ређе се преноси директним контактом или помоћу контаминираних предмета. Грип се у умереном климатском појасу јавља скоро сваке године, у хладнијим месецима, а епидемије се јављају обично у интервалима 1-3 године и најчешће су изазване вирусом инфлуенце А. Основни чинилац који одређује распрострањеност и тежину болести је ниво колективног имунитета у популацији, коме у значајној мери доприноси специфична мера превенције у виду вакцине против грипа.

У складу са Правилником о имунизацији и начину заштите лековима и националним препорукама за имунизацију становништва, а сходно проценама СЗО за северну хемисферу у сезони 2016/2017 за спровођење вакцинације препоручује се сезонска  вакцина која укључује два инфлуенза соја тип А (А Х1Н1 и А Х3Н2) и један тип Б, доступна као тровалентна инактивисана вакцина  за интрамускуларну примену.Ова вакцина је индикована за давање деци старијој од 6 месеци, одраслим особама , као и  трудницама. Деца млађа од 6 месеци ће бити заштићена кроз вакцинацију  трудница и вакцинацију блиских контаката. Због тежине клиничке слике  деца у узрасту 6-23 месеца су циљна група за имунизацију. Особе узраста од 65 година живота и старији имају највиши морталитет од инфлуенце и најзначајнија су циљна група за вакцинацију иако је вакцина мање ефикасна код старијих. Вакцинација здравствених радника треба да буде део политике контроле инфекције у здравственим установама. Према клиничким индикацијама вакцинација се спроводи код свих лица старијих од шест месеци са хроничним поремећајима плућног и кардиоваскуларног система, са метаболичким поремећајима (укључујући и дијабетес), са бубрежном дисфункцијом, са поремећајима имуног система и др. Према епидемиолошким индикацијама вакцина се спроводи код лица смештених и запослених у геронтолошким центрима, установама социјалне заштите,запослених у здравственим установама и јавним службама посебно експонираним инфекцији.

Ефикасност вакцине против грипа зависи од узраста, имуног система примаоца , као и степена поклапања вакциналних и дивљих сојева вируса грипа у популацији и креће се од 50%-90%. Дакле, особе које се вакцинишу могу да оболе од грипа, али обично у знатно блажем облику. Ако се већина чланова друштвене заједнице имунизује, болест не може да се шири, што има за последицу бољу заштиту свих особа, чак и оних сувише младих за вакцинацију или оних који не могу да се вакцинишу. То је колективни имунитет и веома је значајан са гледишта народног (јавног) здравља.

Најбоље време за вакцинацију су октобар и новембар. За развој антитела, односно стицање имунитета потребе су две до три недеље.Имунитет траје 6-12 месеци. Завод за јавно здравље Пожаревац је према плану потреба (6740 за Браничевски и 4600 за Подунавски округ) дистрибуирао вакцине у домове здравља на територији оба округа. Вакцина је грађанима доступна у домовима здравља од 17.10.2016. године.

 

 

<< претходно                                     следеће >>