UA-86401432-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

ПОЖАРЕВАЦ


 ул. Јована Шербановића 14

12000 Пожаревац

Србија


ПИБ: 101524176

Матични бр.: 07160259

Регистарски бр.: 6169000411

Шифра делатности: 86.90


В.Д: директора:

др Ана Јовановић, специјалиста микробиологије са паразитологијом


ТЕЛЕФОНИ:

Централа: 012 522-568, 523-153

Директор:  012 522-682

Факс.         012 520-913

ОСТАЛИ ТЕЛЕФОНИ  >>


 E-mail: zavodpo0311@mts.rs



 

 


 

ОБИМ АКРЕДИТАЦИЈЕ >>


 детаљније >>


 


ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА


Мерење полена 2024. >>

ДДД услуге >>

Санитарни прегледи >>

Вакцинације >>  


 

Огласи и конкурси >>

 


Приватна здравствена

пракса >>


Упитник о задовољству корисника наших услуга >>

 


 

Корисни линкови - здравствене  установе >>

 


Статистичке анализе >>

 


  • Дневни финансијски извештај  >> 
  • Финансијски планови и извештаји  >>   

  • ИНФОРМАТОР О РАДУ  >> 
  • Правилник о поступку унутрашњег узбуњивања код послодавца  >> 
  • План управљања ризицима од повреде принципа родне равноправности >> 

Претрага сајта ...


 Упознајте Пожаревац!

 


 

 

 

Међународни Дан сећања на преминуле од СИДЕ, 19. мај 2019.

 

 

Сећање на преминуле од СИДЕ је једна од најстaријих и највећих мобилизационих кампања која има за циљ подизање свести у вези са HIV-ом и AIDS-ом на глобалном нивоу. Координатор кампање је Глобални здравствени савет.

Овогодишња, 36. кампања посвећена сећању на преминуле од СИДЕ обележава се 19. маја у више од стотину земаља пригодним манифестацијама, са циљем повећања информисаности, промовисање глобалне солидарности и заједничких акција у области HIV инфекције и AIDS-а, под слоганом „Снажније за здравље и права особа које живе са HIV-oм.”

У нашој земљи се овај датум обележава 16. пут, организовањем пригодних активности које су усмерене на промоцију здравих стилова живота и информисању о доступним услугама на нивоу локалне заједнице, препознавању и смањењу ризичног понашања, промоцији значаја правовременог тестирања на HIV праћеног саветовањем код особа које су имале неки ризик у ближој или даљој прошлости, као и стварању неосуђујућег окружења за особе инфициране ХИВ-ом, односно поштовању људских права особа инфицираних HIV-ом на рад, образовање и лечење.

 

- У свету живи више од 37 милиона особа са HIV-ом

 Према проценама, данас у свету живи више од 37 милиона особа са HIV-ом а 35 милиона лица је умрло од СИДЕ од почетка епидемије осамдесетих година прошлог века, од тога 940.000 у 2017. години.

У западној Европи половина новодијагностикованих особа инфицираних HIV-ом је дијагностикована у касном стадијуму HIV инфекције, слично као и у нашој земљи. Касно постављена дијагноза HIV инфекције је повезана са повећаним ризиком од оболевања и умирања, слабијим одговором на терапију, повећаним трошковима здравствене заштите и повећаним ризиком за даље преношење.

Министарство здравља Владе Републике Србије је крајем 2017. године иницирало израду предлога Стратегије за превенцију и контролу HIV инфекције и АIDS-а у Републици Србији, за период 2018-2025, са пратећим средњорочним Акционим планом, 2018-2021. која је усвојена од стране Владе Републике Србије крајем јула 2018. године. У стратешком документу акценат је стављен на превенцију и повећање обима тестирања на HIV у здравственим установама и у заједници у циљу раног дијагностиковања инфицираних особа, као и на лечење и подршку особа које живе са HIV-ом, заштиту људских права и елиминацију стигме и дискриминације према особама инфцираним HIV-ом и популацијама у већем ризику, успостављање стандарда квалитета у програмима превенције и парњачке подршке и обезбеђивање стратешких информација за акцију.

 

- HIV инфекција и оболели од СИДЕ у Србији

У Републици Србији, према подацима Института за јавно здравље Србије од 1984. године до краја 2018. године, регистровано je 3854 особа инфицираних HIV-ом, од којих је 1967 особа оболело од СИДЕ (51% свих дијагностикованих HIV + особа), док je 1255 особa умрлo (1134 особе су умрле од сиде, тј. 29% свих особа којима је дијагностикована HIV инфекција). Током 2018. године новооткривено је 179 особа инфициране HIV-ом, 62 особe су новооболело од СИДЕ, док су 24 особе умрле од СИДЕ.

Од 1987. године, до данас, на територији Браничевског округа регистровано је 50 оболелих лица, од тога 32 особе су умрле а на територији Подунавског округа регистровано је 57 оболелих особа, од тога је 38 лица умрло. У 2019. години регистрованa je 1 особa оболелa на територији Браничевског округа и 2 особе на територији Подунавског округа. У посматраном периоду на територији Браничевског и Подунавског округа умрлих од ХИВ/АИДС-а није било.

 

У оквиру Центра за контролу и превенцију болести Завода за јавно здравље Пожаревац, више од 16 година функционише Саветовалиште за добровољно поверљиво саветовање и тестирање на HIV/AIDS (ДПСТ), у оквиру кога се спроводи тестирање на HIV праћено саветовањем у циљу смањења ризичног понашања и смањења ризика за HIV инфекцију.