UA-86401432-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

ПОЖАРЕВАЦ


 ул. Јована Шербановића 14

12000 Пожаревац

Србија


ПИБ: 101524176

Матични бр.: 07160259

Регистарски бр.: 6169000411

Шифра делатности: 86.90


В.Д: директора:

др Ана Јовановић, специјалиста микробиологије са паразитологијом


ТЕЛЕФОНИ:

Централа: 012 222-568

                     012 223-153

Директор:  012 222-682

Факс.           012 220-913

ВАЖНИ ТЕЛЕФОНИ  >>


 E-mail: zavodpo0311@mts.rs


ЛАБОРАТОРИЈЕ


ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА


САВЕТОВАЛИШТА


Мерење полена 2019. >>

Стручни испити >>

ДДД услуге >>

Санитарни прегледи >>

Вакцинације >>  


 

Приватна здравствена

пракса >>

 


Упитник о задовољству корисника наших услуга >>

 


 

Корисни линкови - здравствене  установе >>

 


Статистичке анализе >>

 


 

Финансијски извештаји  >>    

  • Дневни финансијски извештај  >>

 


Претрага сајта ...


 Прогноза времена за Пожаревац

 


 

 

 

Светски дан вода

22. март

 

    22. марта обележава Светски дан вода. Светски дан вода установила је Генерална скупштина Уједињених нација о животној средини и развоју (UNCED) у децембру 1992. године, и од 1993. године у свету почиње обележавање тог еколошког датума скретањем пажње и наглашавањем различитих аспеката слатких вода.

    Циљ обележавања је подсећање целокупне јавности на важност заштите воде и на недостатак воде за пиће у многим крајевима света.

    Тема Светског дана вода 2019. је "НЕ ОСТАВЉАТИ НИКОГА ИЗА" са тежњом да да се осигура доступност и одрживо управљање водама за све до 2030. године, по дефиницији, то значи не остављати никога иза себе.

    Уједињене нације су 2010. године, установиле „право на безбедну и чисту воду за пиће и санитацију, као људско право које је од суштинског значаја за живот.” Право на воду даје право сваком, без дискриминације, на довољну количину воде, безбедну, прихватљиву, физички доступну и приступачну воду за личну и кућну употребу, што укључује воду за пиће, личну хигијену, прање одеће, припрему хране и личну употребу и хигијену домаћинства.

    Данас, у свету милијарде људи и даље живи без питке воде – у својим домаћинствима, школама, на радним местима, у фабрикама и боре се да преживе. Маргинализоване групе - жене, деца, избеглице, особе са инвалидитетом и многи други - често су запостављени, а понекад и суочени са дискриминацијом, док покушавају приступити безбедној води која им је потребна.

    Важно је да службе које су задужене за водоснабдевање задовоље потребе свих грађана и да доносиоци одлука осигурају право на воду за све људе.

    Доступност питке воде доприноси унапређењу јавног здравља и та доступност је кључна за одрживи развој и стабиланост у свету.

    У циљу обезбеђења здравствено исправне воде за пиће из централних (градских) водовода, сеоских водовода и јавних водних објеката, Одељење за хигијену и заштиту животне средине Завода за јавно здравље Пожаревац и територијалне ХЕ службе, врше сталан хигијенско-санитарни надзор водних објеката као и контролу хигијенске исправности воде за пиће и то, према Програму заштите становништва од заразних болести и према Правилнику о хигијенској исправности воде за пиће, на територији свих општина Браничевског и Подунавског округа.