UA-86401432-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

ПОЖАРЕВАЦ


 ул. Јована Шербановића 14

12000 Пожаревац

Србија


ПИБ: 101524176

Матични бр.: 07160259

Регистарски бр.: 6169000411

Шифра делатности: 86.90


В.Д: директора:

др Ана Јовановић, специјалиста микробиологије са паразитологијом


ТЕЛЕФОНИ:

Централа: 012 522-568, 523-153

Директор:  012 522-682

Факс.         012 520-913

ОСТАЛИ ТЕЛЕФОНИ  >>


 E-mail: zavodpo0311@mts.rs



 

 


 

ОБИМ АКРЕДИТАЦИЈЕ >>


 детаљније >>


 


ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА


Мерење полена 2024. >>

ДДД услуге >>

Санитарни прегледи >>

Вакцинације >>  


 

Огласи и конкурси >>

 


Приватна здравствена

пракса >>


Упитник о задовољству корисника наших услуга >>

 


 

Корисни линкови - здравствене  установе >>

 


Статистичке анализе >>

 


  • Дневни финансијски извештај  >> 
  • Финансијски планови и извештаји  >>   

  • ИНФОРМАТОР О РАДУ  >> 
  • Правилник о поступку унутрашњег узбуњивања код послодавца  >> 
  • План управљања ризицима од повреде принципа родне равноправности >> 

Претрага сајта ...


 Упознајте Пожаревац!

 


 

 

 

Национални дан без дувана 31. јануар 2019. године

 „Заштитимо се од дувана”

 

У Србији се према Календару јавног здравља, сваког 31. јануара обележава Национални дан без дувана. Ове године, Национални дан без дувана се обележава под слоганом „Заштитимо се од дувана” наглашавајући вишеструке последице по здравље људи и околине и неопходност јачања мултисекторске сарадње на овом пољу.

У оквиру обележавања Националног дана без дувана, истичу се и нови изазови у контроли дувана као што су употреба наргила и електронских цигарета међу младима.

 

- Дуван је претња за сваку особу, без обзира на пол, старост, расу, културни или образовни ниво -

 

 Последице употребе дувана и изложености дуванском диму:

  • Дувански дим угрожава новорођенчад и пре и после рођења.
  • Пушење у трудноћи повећава ризик за компликације у трудноћи. Угљен моноксид присутан у дуванском диму онемогућава да фетус који се развија добије довољно кисеоника.
  • Дуван је други водећи фактор оболевања од кардиоваскуларних болести, одмах иза повишеног крвног притиска, а 17% смртних случајева изазваних болестима срца и крвних судова настаје због употребе дувана и изложености дуванском диму.
  • Пушење повећава ризик обољевања од рака плућа и других малигних болести као што су рак усне и усне шупљине, ждрела, гркљана, једњака, желуца, мокраћне бешике, бубрега и мокраћовода, гуштераче, дебелог црева, јетре, грлића материце и акутна мијелоидна леукемија.
  • Удисање дуванског дима из околине значајно ремети нормално функционисање срца, крви и читавог васкуларног система. Чак и кратка изложеност дуванском диму из околине може да оштети зидове крвних судова.
  • Не постоји безбедан ниво изложености дуванском диму из околине. Дувански дим из околине узрокује бројне здравствене проблеме код одојчади и деце, укључујући чешће и јаче нападе астме, респираторне инфекције, инфекције уха, и друге болести.
  • Код одраслих, дувански дим из околине узрокује, и коронарну болест срца, мождани удар (шлог) и рак плућа и бројне друге здравствене проблеме.
  • Непушачи који су изложени дуванском диму код куће или на послу имају за 25-30% већи ризик да развију коронарну болест срца.
  • Ризик обољевања од болести срца и крвних судова се повећава са сваком попушеном цигаретом.
  • Дуван не представља опасност по здравље само оних који га користе и оних који су изложени дуванском диму већ се његови утицаји одражавају на оне који учествују у производњи дуванских производа као и на животну средину.
  • Постоји континуирано оштећење животне средине током свих фаза животног циклуса дувана, од припреме терена за гајење дувана, преко гајења, прераде дувана, производње дуванских производа и дистрибуције, до ефеката потрошње и отпада након употребе дуванских производа, чиме се угрожава и здравље становника укључујући и децу.
  • Цигарете загађују и угрожавају квалитет ваздуха, али и дуго након њихове употребе, када су угашене, наставља се штетан утицај по животну средину у облику не-биоразградивих филтера којих се милиони килограма одбацују сваке године и у облику честица дувана задржаних у затвореним па и отвореним просторима.

Закон о заштити становништва од изложености дуванском диму је у Србији на снази од 2010. године (Службени гласник РС 30/2010). Овај закон забрањује пушење на радним и јавним местима и у јавном превозу, док је за угоститељске објекте превиђен изузетак за цели угоститељски сектор који омогућава пушење у угоститељским објектима.

Завод за јавно здравље Пожаревац, поштујући Закон о заштити становништва од изложености дуванском диму, подржава кампању поводом Националног дана без дуванског дима и у сарадњи са свим здравственим установама Браничевског и Подунавског округа координира и спроводи здравствено васпитнe активности.

Активности које се реализују у оквиру обележавања Националног дана без дувана 2019. године, имају за циљ јачање мултисекторске сарадње и заштите здравља младих.