Савети за безбедну исхрану у летњем периоду
У току лета, у периоду високих температура неопходно је бити опрезан приликом куповине, чувања и обраде намирница.
Приликом куповине намирница неопходно је обратити пажњу о року употребе, изгледу намирница. Лако кварљиве производе-производи од млека и меса, требало би куповати само у радњама где се ови производи држе у расхладним уређајима.
Пре припреме неопходно је намирнице добро опрати, док за припрему користити чисто посуђе, прибор и дезинфиковане радне површине. Такође, већина намирница, посебно месо и јаја, морају бити добро термички обрађена.
Кувану храну у фрижидеру можете чувати најдуже 5 дана.
У време високих температура може доћи до контаминације хране различитим узрочницима цревних инфекција - најчешће се дешава преко руку особа које припремају храну и преко прибора за припрему хране. Најпогоднија храна за умножавање узрочника је млевено месо, пудинзи, сладолед, сендвичи.
Имајте на уму да се храна најчешће загади прљавим рукама, тако да се саветује што чешће прање руку.
У летњем периоду препоручује се што више јести воћа и поврћа, рибе и меса са мање масноће и уносити доста течности.