UA-86401432-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

ПОЖАРЕВАЦ


 ул. Јована Шербановића 14

12000 Пожаревац

Србија


ПИБ: 101524176

Матични бр.: 07160259

Регистарски бр.: 6169000411

Шифра делатности: 86.90


В.Д: директора:

др Ана Јовановић, специјалиста микробиологије са паразитологијом


ТЕЛЕФОНИ:

Централа: 012 222-568

                     012 223-153

Директор:  012 222-682

Факс.           012 220-913

ВАЖНИ ТЕЛЕФОНИ  >>


 E-mail: zavodpo0311@mts.rs


ЛАБОРАТОРИЈЕ


ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА


САВЕТОВАЛИШТА


Мерење полена 2019. >>

Стручни испити >>

ДДД услуге >>

Санитарни прегледи >>

Вакцинације >>  


 

Приватна здравствена

пракса >>

 


Упитник о задовољству корисника наших услуга >>

 


 

Корисни линкови - здравствене  установе >>

 


Статистичке анализе >>

 


 

Финансијски извештаји  >>    

  • Дневни финансијски извештај  >>

 


Претрага сајта ...


 Прогноза времена за Пожаревац

 


 

 

XXIX Недеља здравља уста и зуба

од 13. до 19. маја 2019. године

 

 

    Недеља здравља уста и зуба се традиционално обележава у трећој недељи маја месеца, од 1991. године. Овогодишња кампања се обележава од 13. до 19. маја под слоганом „Орално здравље чувамо од најранијег узраста.

    У организацији и спровођењу поменуте кампање учествују Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, са мрежом института/завода за јавно здравље и Стоматолошки факултет Универзитета у Београду. Носиоци и координатори активности током Недеље здравља уста и зуба на нивоу округа су окружни институти и заводи за јавно здравље, а за територију сваке општине службе стоматолошке заштите домова здравља, уз активно учешће приватне стоматолошке праксе, локалне заједнице, приватног сектора и удружења грађана.

    Циљ обележавања Недеље здравља уста и зуба је информисање, стицање знања, формирање исправних ставова и понашања појединца у вези са очувањем и унапређењем здравља уста и зуба популације, а посебно деце и младих. Обољења уста и зуба, каријес (зубни квар) и пародонтопатије (обољење потпорног апарата зуба), имају велики здравствени, социјални и економски значај, те представљају јавноздравствени проблем у многим земљама света.

    Слоган кампање „Орално здравље чувамо од најранијег узраста” указује да мере заштите зуба треба спроводити током читавог живота почевши и пре ницања зуба, тј. током трудноће. Важно је нагласити на значај породице у формирању здравих стилова живота и активном односу према очувању оралног здравља. Многа истраживања показују да су знање и навике родитеља у вези са оралном хигијеном повезане са очувањем оралног здравља деце. Посебно значајна циљна група за превентивни рад су труднице и деца предшколског и школског узраста код којих се могу спровести скоро све мере заштите сталних и преосталих млечних зуба. У предшколском и школском узрасту се и много тога научи о оралном здрављу и навике о хигијени се устаљују. Из наведених разлога, у оквиру ове кампање посебно су активна деца предшколског и основношколског узраста, наставници, васпитачи и родитељи.

    Главни фактори ризика, као што су пушење, употреба алкохола и неправилна исхрана са великом количином масти, соли и шећера доприносе развоју болести уста и зуба. Ризик обољевања од малигних болести усне дупље је 15 пута већи када се комбинује више фактора ризика као што су употреба дувана и алкохола. Стога је у овкиру Недеље здравља уста и зуба, поред препорука које се односе на редовне контроле код стоматолога и одржавање хигијене, потребно нагласити и значај ових фактора ризика.

    Орално здравље има велики утицај на опште здравље, самопоуздање, проблеме у друштвеним односима, а утиче и на кључне функције као што су говор и спавање и не представља само здравље зуба већ и усне дупље укључујући и здрав језик, меко и тврдо непце, десни, усне.

    Опште препоруке за очување оралног здравља су:

    - Одржавање адекватне хигијене што подразумева редовно прање зуба ујутру и увече као и после сваког оброка и коришћење конца за зубе;

    - Посете стоматологу ради редовне контроле, уклањање зубног каменца од стране стоматолога;

    - Смањење уноса шећера и избалансирана исхрана;

    - Престанак пушења;

    - Престанак или смањење конзумирања алкохола;

    - Коришћење заштитне опреме за спортске активности (кацига, штитник за зубе...) и придржавање прописаних мера безбедности у саобраћају;

    - Безбедно физичко окружење.

    Завод за јавно здравље Пожаревац, као и претходних година, у сарадњи са домовима здравља на територији Браничевског и Подунавског округа подржава и организује поменуту кампању, у циљу информисања становништва и стицања знања у вези са значајем и начинима очувања оралног здравља.

    Као и претходних година, у оквиру кампање, Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, мрежа института/завода за јавно здравље у Републици Србији, Стоматолошки факултет Универзитета у Београду, расписују конкурс за избор најбољег литерарног састава и ликовног рада у оквиру кампање XXIX Недељe здравља уста и зуба 2019. године, на тему: „Орално здравље чувамо од најранијег узраста”. Конкурс је намењен деци у вртићима и ученицима основних школа.