UA-86401432-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

ПОЖАРЕВАЦ


 ул. Јована Шербановића 14

12000 Пожаревац

Србија


ПИБ: 101524176

Матични бр.: 07160259

Регистарски бр.: 6169000411

Шифра делатности: 86.90


В.Д: директора:

др Ана Јовановић, специјалиста микробиологије са паразитологијом


ТЕЛЕФОНИ:

Централа: 012 222-568

                     012 223-153

Директор:  012 222-682

Факс.           012 220-913

ВАЖНИ ТЕЛЕФОНИ  >>


 E-mail: zavodpo0311@mts.rs


ЛАБОРАТОРИЈЕ


ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА


САВЕТОВАЛИШТА


Мерење полена 2020. >>

ДДД услуге >>

Санитарни прегледи >>

Вакцинације >>  


 

Огласи и конкурси >>

 


Приватна здравствена

пракса >>


Упитник о задовољству корисника наших услуга >>

 


 

Корисни линкови - здравствене  установе >>

 


Статистичке анализе >>

 


 

Финансијски извештаји  >>    

  • Дневни финансијски извештај  >>

 


 

Правилник о поступку

унутрашњег узбуњивања

код послодавца  >>

 


Претрага сајта ...


 Прогноза времена за Пожаревац

 


 

 

 

XIV Европска недеља превенције рака грлића материце

20-26. јануара 2020.

 

Европска недеља превенције рака грлића материце се обележава од 20. до 26. јануара 2020. године, у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције. Препознајући значај ове кампање, Србија већ четрнаести пут активно учествује у њеном обележавању.

Европском недељом превенције рака грлића материце преносимо поруку свим женама о значају доступних мера превенције у нашој земљи, у циљу спречавања оболевања и умирања од ове превентабилне болести.

Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити. „РАНО ОТКРИВАЊЕ МОЖЕ СПРЕЧИТИ РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ“ је слоган који ће обележити потребу да још једном апелујемо на наше сестре, мајке, ћерке, пријатељице, да у Европској недељи превенције рака грлића материце размишљају о свом репродуктивном здрављу, и да у току године одвоје дан када ће посетити свог лекара и искористити неки од доступних превентивних прегледа.

Рак грлића материце је препознат као озбиљан јавноздравствени изазов у Србији. Према подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, у просеку се у Србији сваке године региструје више од 1214 новооболелих жена од карцинома грлића материце. Према истом извору у Србији од карцинома грлића материце сваке године умире 470 жена.

На основу регистрованих стопа оболевања и умирања, као и на основу најновијих процена Међународне агенције за истраживање рака за 2018. годину, Србија се и даље налази у групи земаља са високом стопом оболевања и умирања у Европи.

Када је реч о оболевању од рака грлића материце, Србија се налази на петом месту у Европи, после Литваније, Босне и Херцеговине, Естоније и Молдавије. Такође, наша земља се и по умирању од ове врсте рака код жена налази на петом месту у Европи, после Румуније, Молдавије, Бугарске и Литваније.

Најефикаснија мера примарне правенције је имунизација против хуманог папилома вируса. Ова интервенција је исплатива, поготову у земљама где су ресурси ограничени, учесталост ХПВ инфекције висока а обухват превентивним прегледима низак. Имунизација не искључује потребу за обављањем превентивних прегледа, будући да постојеће вакцине не штите од свих типова ХПВ. Важно је знати да се скоро сваки случај рака грлића материце може спречити. Добро организовани скрининг програми могу да спрече и до 80% случајева рака грлића материце, откривајући малигну дегенерацију у преинвазивној фази.

 Европска асоцијација за рак грлића материце је дала препоруке за обележавање Недеље превенције. Препоручене активности се односе на:

  • дистрибуцију едукативно-промотивног материјала на јавним местима, као и пружање савета и информација о значају коришћења доступних превентивних програма;
  • организовање едукативних семинара за становништво у локалној заједници, у школама, на факултетима, у радним организацијама;
  • организовање трибина за родитеље о значају ХПВ имунизације као мере превенције;
  • организовање предавања о превенцији цервикалног карцинома за адолесценте у средњим школама;
  • одржавање семинара о превенцији карцинома грлића материце намењених студентима медицине као и здравственим радницима;
  • јавне манифестације, наступи на медијима, и слично са порукама о значају ПАП-а прегледа;
  • дискусије на друштвеним мрежама на тему превенције рака грлића материце.

У недељи која је пред нама потребно је интензивирати активности на промоцији значаја очувања репродуктивног здравља и могућности коришћења доступних мера превенције рака грлића материце.