UA-86401432-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

ПОЖАРЕВАЦ


 ул. Јована Шербановића 14

12000 Пожаревац

Србија


ПИБ: 101524176

Матични бр.: 07160259

Регистарски бр.: 6169000411

Шифра делатности: 86.90


В.Д: директора:

др Ана Јовановић, специјалиста микробиологије са паразитологијом


ТЕЛЕФОНИ:

Централа: 012 222-568, 223-153

Директор:  012 222-682

Факс.        012 220-913

ОСТАЛИ ТЕЛЕФОНИ  >>


 E-mail: zavodpo0311@mts.rs


ЛАБОРАТОРИЈЕ


ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА


САВЕТОВАЛИШТА


Мерење полена 2020. >>

ДДД услуге >>

Санитарни прегледи >>

Вакцинације >>  


 

Огласи и конкурси >>

 


Приватна здравствена

пракса >>


Упитник о задовољству корисника наших услуга >>

 


 

Корисни линкови - здравствене  установе >>

 


Статистичке анализе >>

 


 

Финансијски извештаји  >>    

  • Дневни финансијски извештај  >>

 


 

Правилник о поступку

унутрашњег узбуњивања

код послодавца  >>

 


Претрага сајта ...


 Прогноза времена за Пожаревац

 


 

 

Светски дан менталног здравља 10. октобар 2020. године

 

 

    Овогодишња кампања, поводом обележавања Светског дана менталног здравља, организује се сваке године 10.октобра на иницијативу Светске федерације за ментално здравље, организације Уједињени за глобално здравље и Светске здравствене организације у партнерству са министарствима здравља и организацијама цивилног друштва широм света. Ове године је обележавање Светског дана менталног здравља, уз слоган: „Покрет за ментално здравље: хајде да инвестирамо у ментално здравље”, посвећено заговарању за повећање инвестиција у ментално здравље, с обзиром на чињеницу да земље троше у просеку само 2% буџета намењеног здрављу на унапређење менталног здравља.

    Скоро милијарду људи живи са неким менталним поремећајем, три милиона људи умре сваке године од последица злоупотребе алкохола, док на сваких 40 секунди једна особа изврши самоубиство. Поред тога, пандемија COVID-19 која је погодила милијарде људи широм света, оставила је дугорочне последице по ментално здравље. Током пандемије COVID-19, земље су пронашле иновативне начине за пружање услуга у циљу заштите менталног здравља, а никле су и иницијативе за јачање психосоцијалне подршке оболелима од менталних поремећаја.

    Обележавање Светског дана менталног здравља пружиће могућности, првенствено онлајн с обзиром на пандемију COVID-19, да сви ми учинимо нешто конкретно: као појединци можемо предузети конкретне акције у циљу очувања сопственог менталног здравља и пружању подршке пријатељима и породици; као послодавци можемо да предузмемо кораке ка успостављању велнес програма за запослене; као креатори политика можемо да се обавежемо на успостављање или проширење капацитета служби за ментално здравље; и као новинари можемо да промовишемо примере добре праксе како би заштита менталног здравља постала стварност за све.

 

     Кључни догађаји током обележавања Светског дана менталног здравља

 

    1. Организација Уједињени за глобално здравље: 24-часовни пренос уживо

Планирано је да се 9. октобра организује 24-часовни пренос уживо који ће представити људе са искуством, пре свега лидере из цивилног сектора из 19 земаља света који су активни учесници кампање „Изрази своје мишљење”. Поред тога, планирано је да глобалне партнерске организације (као што су Међународна организација за заштиту људских права и Међународно друштво за Алцхајмерову болест), које воде и координирају рад на менталном здрављу, организују једносатне сесије на одређене теме, нпр. ментално здравље и млади, ментално здравље и старије особе, ментално здравље и LGBT заједница.

    2. Светска здравствена организација: глобални онлајн догађај за ментално здравље

На Светски дан менталног здравља, 10. октобра, Светска здравствена организација ће први пут бити домаћин глобалног онлајн догађаја заговарања на тему менталног здравља. На овом догађају представиће се досадашњи рад представника СЗО широм света на смањењу учесталости поремећаја менталног здравља. Светски лидери и стручњаци за ментално здравље придружиће се генералном директору СЗО како би разговарали о својој посвећености менталном здрављу и о томе шта још треба учинити. На овом догађају ће наступати светски познати музичари који ће говорити о важности менталног здравља, док ће познати спортисти и жене са менталним поремећајима поделити своја искуства о начину како су се изборили са менталним поремећајима као што су депресија и анксиозност. Током догађаја биће додељена и награда за филм о менталном здрављу у оквиру СЗО филмског фестивала „Здравље за све”.

    3. Светска федерација за ментално здравље: образовање и подизање свести

Kампања Светске федерације започиње 1. септембра промоцијом едукативног материјала Светског дана менталног здравља 2020: „Ментално здравље за све: веће улагање – већи приступ”, под покровитељством њ. к. в. принцезе Иман Афзан Ал-Султан Абдуллах (Iman Afzan Al-Sultan Abdullah) из Малезије. Након тог догађаја, наредних 45 дана планиране су бројне промотивне активности које ће реализовати омладински сектор Федерације, укључујући и глобални форум за онлајн дискусију и уметничку изложбу.

      Завод за јавно задравље Пожаревац, у сарадњи са задравственим установама Браничевског и Подунавског округа, помаже и подржава повећање свести о питањима менталног здравља, разбијање стигме и залагање за промене.