UA-86401432-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

ПОЖАРЕВАЦ


 ул. Јована Шербановића 14

12000 Пожаревац

Србија


ПИБ: 101524176

Матични бр.: 07160259

Регистарски бр.: 6169000411

Шифра делатности: 86.90


В.Д: директора:

др Ана Јовановић, специјалиста микробиологије са паразитологијом


ТЕЛЕФОНИ:

Централа: 012 222-568, 223-153

Директор:  012 222-682

Факс.        012 220-913

ОСТАЛИ ТЕЛЕФОНИ  >>


 E-mail: zavodpo0311@mts.rs 

 


 

ОБИМ АКРЕДИТАЦИЈЕ >>ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА


САВЕТОВАЛИШТА


Мерење полена 2021. >>

ДДД услуге >>

Санитарни прегледи >>

Вакцинације >>  


 

Огласи и конкурси >>

 


Приватна здравствена

пракса >>


Упитник о задовољству корисника наших услуга >>

 


 

Корисни линкови - здравствене  установе >>

 


Статистичке анализе >>

 


 

Финансијски извештаји  >>    

  • Дневни финансијски извештај  >>

 


 

Правилник о поступку

унутрашњег узбуњивања

код послодавца  >>

 


Претрага сајта ...


 Прогноза времена за Пожаревац

 


 

 

 

Светски дан срца

29 септембар 2021. године

 

    Светски дан срца је установљен 2000. године, са циљем да информише људе широм света да су болести срца и крвних судова водећи узрок смрти. Сваке године у свету 18,6 милиона људи умире као последица болести срца и крвних судова, а процењује се да ће до 2030. године тај број порасти на 23 милиона. Светска федерација за срце упозорава да најмање 85% превремених смртних исхода може да се спречи контролом главних фактора ризика (пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност).

    Ове године Светски дан срца обележава се под слоганом ПОВЕЖИ СЕ СРЦЕМ”.

    Живимо у времену пандемије COVID-19 која је оптеретила здравствене системе, здравствене раднике и подигла ниво индивидуалне одговорности за сопствено здравље и здравље целокупног друштва. Зато ове године, 29. септембра, кампања поводом обележавања Светског дана срца истиче потребу за проналажењем алтернативних начина повезивања људи у циљу превенције и лечења КВБ.

    COVID-19 нарочито угрожава срчане болеснике и ставља их под двоструки ризик. С једне стране, срчани болесници су већ нарушеног здравља, а ако се инфицирају вирусом SARS-CоV-2, ризик да развију тежу клиничку слику са често фаталним исходом је већи. Према подацима Светске федерације за срце, COVID-19 је изазвао вишеструке последице код 520 милиона људи који живе са КВБ.

    Према подацима Популационог регистра за акутни коронарни синдром, од болести срца и крвних судова (КВБ) током 2020. године у Србији је умрло 55305 особа. Болести срца и крвних судова, са учешћем од 47,3% у свим узроцима смрти, водећи су узрок умирања у Србији. Заједно, исхемијске болести срца и цереброваскуларне болести, водећи су узроци смртности у овој групи обољења.

    У Србији је 2020. године, од акутног коронарног синдрома, као најтежег облика исхемијске болести срца, је умрло 4385 особа. Стопа смртности од акутног коронарног синдрома у Србији износила је 38,1/100000 становника.

    Према резултатима Анализе здравственог стања становништва на територији Браничевског округа за 2020. годину, на нивоу примарне здравствене заштите, односно на нивоу домова здравља, Болести система крвотока заузимају 2. место са 13,69% од укупног броја лечених лица, а на нивоу секундарне здравствене заштите, односно болничког лечења Болести система крвотока заузимају 3. место са 10,4% од укупног броја болнички лечених лица. У периоду од 2007. до 2020. године, Болести система крвотока заузимају водеће место у умирању становништва на територији Браничевског округа. Само у току 2020. године, од Болести система крвотока на територији Браничевског округа умрло је укупно 2161 лице или 58,56% од укупног броја умрлих, што је за 14,9% више у односу на претходну годину.

 

    Најзначајнији фактори ризика за настанак кардиоваскуларних болести

    Већина Кардиоваскуларних болести је узрокована факторима ризика који се могу контролисати, лечити или модификовати, као што су: висок крвни притисак, неправилна исхрана, висок ниво холестерола, прекомерна ухрањеност/гојазност, употреба дувана, физичка неактивност и шећерна болест. Међутим, постоје и неки фактори ризика који се не могу контролисати, као што су: године старости, пол, болести у породици/генетски фактор.

    Светска федерација за срце води глобалну борбу против срчаних болести и можданог удара, са фокусом на земље у развоју и неразвијене земље преко уједињене заједнице која броји више од 200 чланица и окупља медицинске организације и фондације за срце из више од 100 земаља. Светска федерација за срце усмерава напоре за остварење циља Светске здравствене организације да се за 25% смање превремени смртни исходи од болести срца и крвних судова до 2025. године.

    Завод за јавно здравље Пожаревац је установа чија је приоритетна активност рад на промоцији здравља и превенцији болести, које се базирају на прихватању здравих стилова живота и превазилажењу ризичног понашања, а све у циљу заштите, очувања и унапређења здравља свих категорија становништва.

    Само заједничким напорима можемо помоћи свим људима да воде бољи и здравији живот са здравим срцем.