UA-86401432-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

ПОЖАРЕВАЦ


 ул. Јована Шербановића 14

12000 Пожаревац

Србија


ПИБ: 101524176

Матични бр.: 07160259

Регистарски бр.: 6169000411

Шифра делатности: 86.90


В.Д: директора:

др Ана Јовановић, специјалиста микробиологије са паразитологијом


ТЕЛЕФОНИ:

Централа: 012 222-568, 223-153

Директор:  012 222-682

Факс.        012 220-913

ОСТАЛИ ТЕЛЕФОНИ  >>


 E-mail: zavodpo0311@mts.rs 

 


 

ОБИМ АКРЕДИТАЦИЈЕ >>ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА


САВЕТОВАЛИШТА


Мерење полена 2022. >>

ДДД услуге >>

Санитарни прегледи >>

Вакцинације >>  


 

Огласи и конкурси >>

 


Приватна здравствена

пракса >>


Упитник о задовољству корисника наших услуга >>

 


 

Корисни линкови - здравствене  установе >>

 


Статистичке анализе >>

 


 

Финансијски извештаји  >>    

  • Дневни финансијски извештај  >>

 


  • ИНФОРМАТОР О РАДУ ЗЗЈЗ ПОЖАРЕВАЦ  >>

Правилник о поступку

унутрашњег узбуњивања

код послодавца  >>

 


Претрага сајта ...


 Прогноза времена за Пожаревац

 


 

 

 

Имунизација становништва против грипа у Републици Србији у сезони 2021/2022

 

        У Републици Србији, као и претходних година, спроводи се кампања посвећена значају имунизације против грипа са циљем да истакне значај вакцинације као најефикасније специфичне мере примарне превенције. Кампања представља наставак Недеље имунизације у Европском региону, која се сваке године обележава у априлу месецу.

        Грип је велики јавно здравствени и социо-економски изазов, имајући у виду епидемијски потенцијал болести и компликације у групама у ризику, који доводи до смањења радне способности и оптерећености здравственог система.

        У складу са Правилником о програму обавезне и препоручене имунизације становништва против одређених заразних болести, спроводи се обавезна имунизација лица у посебном ризику, трудница и свих лица старијих од шест месеци живота са: хроничним поремећајима плућног система (укључујући астму), хроничним поремећајима кардиоваскуларног система (искључујући хипертензију), метаболичким поремећајима (укључујући шећерну болест, гојазност са БМИ> 40), бубрежном дисфункцијом, хемоглобинопатијом, хроничним неуролошким поремећајима, малигним обољењима, без обзира на тренутни терапијски статус, имуносупресијом (укључујући особе са ХИВ/АИДС, особе са функционалном или анатомском аспленијом), лица старијих од 65 година, код прималаца трансплантата, као и код лица запослених у здравственим установама. Према епидемиолошким индикацијама вакцинација се спроводи: код лица смештених и запослених у геронтолошким центрима; код деце, омладине и старих лица смештених у социјално-здравственим установама и код лица запослених у тим установама.

        Након дуго година примене сезонске тровалентне вкцине против грипа, имајући у виду значајно учешће типа Б вируса грипа у оболевању популације на глобалном нивоу (20–30%), у састав ваццине поред два типа А вируса грипа су уврштена и два типа Б вируса, те је стога за ову сезону обезбеђена доступност четворовалентне вакцине.

        Четворовалентна вакцина против грипа поред типа AH1N1 (A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09-like virus) вируса грипа, садржи типове AH3N2 (A/Cambodia/e0826360/2020 (H3N2)-like virus) и два типа Б вируса грипа (B/Washington/02/2019 (B/Victoria lineage)-like virus) и (B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagata lineage)-like virus) у складу са препорукама СЗО за северну хемисферу и одлуком ЕУ за сезону 2021/2022, а на основу доминантних типова вируса грипа регистрованих у циркулацији у претходној сезони на територији северне хемиспхере за које се очекује да могу да изазову како спорадично, тако и епидемијско јављање у популацији у сезони 2021/2022.

        Време неопходно за стицање имунитета је 2–3 недеље након давања вакцине, а трајање поствакциналног имунитета варира и износи од 6 до 12 месеци. Због тога, као и због варирања различитих сојева вируса грипа који могу да се мењају сваке године/сезоне произилази потреба вакцинације сваке године. Имајући у виду различиту ефикасност вакцине према узрасним категоријама код којих се апликује, потребно је напоменути да се код вакцинисаних у случају оболевања развија блажа клиничка слика, као и да се редукују могуће теже компликације у случају оболевања код особа које су у ризику. Код наведених категорија становништва које су у повећаном ризику, болест може имати за последицу и смртни исход због секундарно насталих компликација (најчешће запаљења плућа). Изузимајући привремене или трајне контраиндикације, вакцину је могуће апликовати већ у узрасту од навршених шестмесеци, односно три године живота, према сажетку карактеристика лека. Преосетљивост на јаја (овалбумин, кокошије протеине), формалдехид, цетилтриметиламонијум бромид, полисорбат 80 или гентамицин су најчешће контраиндикације код ове вакцине. Имунолошки одговор може бити ослабљен у случају конгениталне или стечене имуносупресије (примена кортикостероида, цитотоксичних лекова или радиотерапија).

        Тровалентна вакцина против грипа Института за вирусологију, ваццине и серуме „Торлак” поред типа AH1N1 (A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09-like virus), садржи тип AH3N2 (A/Cambodia/e0826360/2020 (H3N2)-like virus)и један тип Б (B/Washington/02/2019 (B/Victoria lineage)-like virus) у складу са препорукама СЗО за северну хемисферу за сезону 2021/2022. Изузимајући привремене или трајне контраиндикације, вакцина је индикована за применуод 18 до 65 година живота, према сажетку карактеристика лека. Преосетљивост на активне супстанце или на било коју од помоћних супстанци или на неку супстанцу која може бити присутна у траговима, као што су протеин јаја (овалбумин, кокошји протеин), неомицин, Тритон X-100, бета пропиолактон, контраиндикације су за примену ове вакцине.

        Тровалентна вакцина може се применити за препоручену имунизацију особа узраста 18 до 65 година, за које није предвиђена обавезна имунизација, уз претходно потписивање обрасца сагласности за спровођење препоручене имунизације.

        Вакцина против грипа може се дати истовремено са вакцином против COVID-19, при чему се вакцине дају у различите екстремитете.

        Вакцинацију против сезонског грипа треба организовати уз поштовање свих мера за превенцију ширења COVID-19.

        Вакцинација против грипа се спроводи у циљу редуковања оболевања и умирања, као и редуковања преношења вируса грипа у породици, колективу и популацији.

    Вакцинација становништва које припада групама ризика спроводи се у циљу очувања сопственог здравља, одржавања колективног имунитета популације, али и индиректно очувања здравља чланова њихових породица/колектива, а посебно оних код којих је контраиндиковано давањео вевакцине у циљу превенирања могућих компликација и тешких клиничких форми оболевања.

        Вакцинација ће се спроводити након дистрибуције према плану потреба на вакциналним пунктовима у домовима здравља који су надлежни за спровођење.

 

Вакцина против грипа је најсигурнији и најбезбеднији вид индивидуалне и колективне заштите од грипа.