UA-86401432-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

ПОЖАРЕВАЦ


 ул. Јована Шербановића 14

12000 Пожаревац

Србија


ПИБ: 101524176

Матични бр.: 07160259

Регистарски бр.: 6169000411

Шифра делатности: 86.90


В.Д: директора:

др Ана Јовановић, специјалиста микробиологије са паразитологијом


ТЕЛЕФОНИ:

Централа: 012 222-568, 223-153

Директор:  012 222-682

Факс.        012 220-913

ОСТАЛИ ТЕЛЕФОНИ  >>


 E-mail: zavodpo0311@mts.rs 

 


 

ОБИМ АКРЕДИТАЦИЈЕ >>ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА


САВЕТОВАЛИШТА


Мерење полена 2022. >>

ДДД услуге >>

Санитарни прегледи >>

Вакцинације >>  


 

Огласи и конкурси >>

 


Приватна здравствена

пракса >>


Упитник о задовољству корисника наших услуга >>

 


 

Корисни линкови - здравствене  установе >>

 


Статистичке анализе >>

 


 

Финансијски извештаји  >>    

  • Дневни финансијски извештај  >>

 


  • ИНФОРМАТОР О РАДУ ЗЗЈЗ ПОЖАРЕВАЦ  >>

Правилник о поступку

унутрашњег узбуњивања

код послодавца  >>

 


Претрага сајта ...


 Прогноза времена за Пожаревац

 


 

 

Међународни дан против злоупотребе и незаконите трговине дрогама

26. јун 2021. године

 

 

    Резолуцијом 42/112, из 1987. године, Генерална скупштина УН-а прогласила је 26. јун Међународним даном против злоупотребе и незаконите трговине дрогама као израз одлучности да ојача деловање и сарадњу у борби против злоупотребе и трговине дрогама. Овај дан обележава се широм света у циљу мобилисања појединаца и заједнице за активан однос у сузбијању проблема злоупотребе дрога.

 

 

    Детињство и адолесценција су периоди значајног развоја и могућности, али и периоди када су деца и адолесценти посебно осетљиви на ризична понашања, укључујући и употребу дувана, алкохола и дрога. Већина младих никада неће користити дроге, али они који хоће су често погођени факторима који су ван њихове контроле као што су сиромаштво, изложеност насиљу, недостатак родитељске бриге и љубави и провођење времена са вршњацима који се ризично понашају.

    Посебно је важно развијати и спроводити програме намењене осетљивим групама тј. младима под повећаним ризиком за коришћење психоактивних супстанци, а не мање важно је и укључивање родитеља у превентивне активности.

    Само кроз заједничке активности свих сектора и организација могуће је обезбедити интегрисана решења у складу са међународним конвенцијама за контролу дрога, заштиту људиских права и Циљева одрживог развоја. То подразумева сарадњу различитих сектора као што су здравство, полиција, правосудни органи, социјална заштита, просвета, али и други сектори и организације.

    Укључивање што већег броја партнера у обележавање Међународног дана против злоупотребе и незаконите трговине дрогама доприноси унапређењу јавног здравља и даљем јачању међусекторске сарадње у области смањења понуде и потражње дрога.

    Доказано је да превентивни програми базирани на унапређењу животних и социјалних вештина код деце који се спроводе у школском оружењу, без осуде, уз подршку, емпатију и уз могућност поверљивог саветовања, могу смањити злоупотребу дрога.

    Завод за јавно здравље Пожаревац своје здравствено-промотивно деловање на тему превенције злоупотребе дрога, базира на принципима примарне превенције, и то кроз континуирано спровођење едукативног „Програма превенције злоупотребе дрога у школама на територији Браничевског и Подунавског округа.ˮ Овај програм намењен је ученицима седмог разреда основне и првог разреда средње школе, наставницима и родитељима са циљем повећања нивоа знања, како би се заштитили од многих неповољних утицаја савременог друштва, па и од дрога. Као крајњи циљ поменутог програма је оснаживање самих ученика у процесу доношења одлука и преузимање одговорности за њих.

    Програм превенције злоупотребе дрога у школама подразумева и активно укључивање великог броја кључних заинтересованих страна – родитеља, наставника, психолога, социјалних радника, здравствених радника, припадника полиције, тужилаштва, као и представника других релевантних институција из локалне заједнице, што у значајној мери одговара глобално постављеном принципу мултисекторског, синергистичког деловања када је у питању борба против дрога.

    Програма превенције злоупотребе дрога у школама започет је 2018. године, у оквиру Оперативног Плана Комисије Владе Републике Србије. Завод за јавно здравље Пожаревац обавља координацију спровођења овог едукативног програма. Током 2018. и 2019. године, овим програмом обухваћено укупно 57 основних школа (Браничевски округ 31 школа и Подунавски округ 26 школа) и 19 средњих школа (Браничевски 10 и Подунавски 9 школа), са укупно 1732 ученика основне школе, 1427 ученика средње школе и 1214 родитеља и наставника. Поменуте активности су прекинуте у 2020. години због пандемије COVID-19. У нади да ће у наредном периоду, односно у другој половини године, побољшањем епидемолошке ситуације, доћи до спровођења започетих активности на превенцији злоупотребе дрога у школама.

    Превенција зависности је задатак и родитеља и свих установа и поједнаца који раде,са младима.