UA-86401432-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

ПОЖАРЕВАЦ


 ул. Јована Шербановића 14

12000 Пожаревац

Србија


ПИБ: 101524176

Матични бр.: 07160259

Регистарски бр.: 6169000411

Шифра делатности: 86.90


В.Д: директора:

др Ана Јовановић, специјалиста микробиологије са паразитологијом


ТЕЛЕФОНИ:

Централа: 012 222-568, 223-153

Директор:  012 222-682

Факс.        012 220-913

ОСТАЛИ ТЕЛЕФОНИ  >>


 E-mail: zavodpo0311@mts.rs 

 


 

ОБИМ АКРЕДИТАЦИЈЕ >>ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА


САВЕТОВАЛИШТА


Мерење полена 2022. >>

ДДД услуге >>

Санитарни прегледи >>

Вакцинације >>  


 

Огласи и конкурси >>

 


Приватна здравствена

пракса >>


Упитник о задовољству корисника наших услуга >>

 


 

Корисни линкови - здравствене  установе >>

 


Статистичке анализе >>

 


 

Финансијски извештаји  >>    

  • Дневни финансијски извештај  >>

 


  • ИНФОРМАТОР О РАДУ ЗЗЈЗ ПОЖАРЕВАЦ  >>

Правилник о поступку

унутрашњег узбуњивања

код послодавца  >>

 


Претрага сајта ...


 Прогноза времена за Пожаревац

 


 

 

 

Светкси дан хране, 16. октобар 2021. године и октобар - месец правилне исхране

 

„Наше активности наша су будућност – боља производња, боља исхрана, боље окружење и бољи живот”

 

 

        Организација за храну и пољопривреду (FAO) сваке године 16. oктобра обележава Светски дан хране, дан када је ова организација и основана 1945. године. У Србији се 16. октобар – Светски дан хране обележава од 2001. године уз подршку Министарства здравља Републике Србије. Ове године, Светски дан хране, 16. октобар, обележава се под слоганом: „Наше активности наша су будућност – боља производња, боља исхрана, боље окружење и бољи живот”

 

 

 

 

        Будућност хране је у нашим рукама 

     Одржив систем производње хране обезбеђује довољне количине здравствено безбедне хране за разноврсну исхрану по приступачним ценама. Начин на који се храна производи, конзумира и баца има негативне последице на природне ресурсе, животну средину и климу. Правилна исхрана није доступна за чак три милијарде људи на планети, а истовремено расте број прекомерно ухрањених и гојазних особа широм света.

        Пандемија болести COVID-19 додатно пружа доказе да су промене у производњи хране неопходне. Пољопривредни произвођачи који се већ боре са климатским променама приморани су да по ниској цени продају своје приносе, а услед растућег сиромаштва све је више корисника народних кухиња у урбаним срединама. Потребни су одрживи системи производње хране способни да нахране 10 милијарди људи до 2050. године. Одрживи системи производње хране не угрожавају економију, климу и животну средину и истовремено обезбеђују довољне количине здравствено безбедне хране за будуће генерације. Они воде бољој производњи, бољој исхрани, бољем окружењу и бољем животу за све.

        Кључне чињенице:

         •  Више од три милијарде људи не може да приушти правилну исхрану (40% светске популације) 

          •  Скоро две милијарде људи има прекомерну тежину или је гојазно због лоше исхране и седентарног начина живота

       •  20% више жена него мушкараца у узрасту 25–34 године живота живи у екстремном сиромаштву

           •  У свету се 14% хране изгуби због неадекватне бербе, руковања, складиштења и транспорта, а 17% хране се баци

        Позив на акцију

      Светски дан хране позива на глобалну солидарност, посебно у циљу помоћи најугроженијим популацијама да се опораве од кризе. Циљ је да се повећа отпорност система за производњу хране на растуће изазове укључујући климатске промене, да се омогући доступност и приступачност здравствено безбедне хране одговарајуће хранљиве вредности, као и да се обезбеди достојанствен живот радницима запосленим у производњи хране.

        Данашње активности су наша будућност

       Државне институције, приватни сектор и цивилно друштво треба заједно да раде на обезбеђивању производње довољних количина разноврсне, здравствено безбедне хране у циљу одржања живота на планети Земљи. Заједничке активности у 150 држава света чине да Светски дан хране буде један од најчешће обележаваних датума у Календару јавног здравља. Заједничким снагама владе држава, предузећа, невладине организације и медији организују различите манифестације у циљу заговарања шире јавности да се помогне гладнима и да се обезбеде услови за правилну исхрану за све.

 

       Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” са мрежом окружних института/завода за јавно здравље сваке године обележава Светски дан хране, 16. октобар и кампању Октобар – месец правилне исхране. Ове године поводом Светског дана хране, Завод за јавно здравље Пожаревац у сарадњи са свим домовима здравља, предшколским установама и основним школама Браничевског и Подунавског округа, расписао је конкурс на тему „Бирам паметније, храним се здравије” са циљем подстицања здравственоваспитног рада у предшколским установама и школама, као и предавања на тему правилне исхране.