UA-86401432-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

ПОЖАРЕВАЦ


 ул. Јована Шербановића 14

12000 Пожаревац

Србија


ПИБ: 101524176

Матични бр.: 07160259

Регистарски бр.: 6169000411

Шифра делатности: 86.90


В.Д: директора:

др Ана Јовановић, специјалиста микробиологије са паразитологијом


ТЕЛЕФОНИ:

Централа: 012 222-568, 223-153

Директор:  012 222-682

Факс.        012 220-913

ОСТАЛИ ТЕЛЕФОНИ  >>


 E-mail: zavodpo0311@mts.rs 

 


 

ОБИМ АКРЕДИТАЦИЈЕ >>ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА


САВЕТОВАЛИШТА


Мерење полена 2022. >>

ДДД услуге >>

Санитарни прегледи >>

Вакцинације >>  


 

Огласи и конкурси >>

 


Приватна здравствена

пракса >>


Упитник о задовољству корисника наших услуга >>

 


 

Корисни линкови - здравствене  установе >>

 


Статистичке анализе >>

 


 

Финансијски извештаји  >>    

  • Дневни финансијски извештај  >>

 


  • ИНФОРМАТОР О РАДУ ЗЗЈЗ ПОЖАРЕВАЦ  >>

Правилник о поступку

унутрашњег узбуњивања

код послодавца  >>

 


Претрага сајта ...


 Прогноза времена за Пожаревац

 


 

 

 

Препоруке и мере заштите током летњих топлотних таласа

 

 

На основу прогнозираних вредности, у току лета очекује се појава топлотних таласа (температура атмосферског ваздуха изнад 35 степени Целзијуса) на територији Републике Србије, самим тим и на територији Браничевског и Подунавског округа, те Вам достављамо препоруке за поступање и заштиту здравља становништва у том периоду.

Мере личне заштите – представљају скуп мера које би требало да спроведе сваки појединац у циљу одржавања физиолошких механизама терморегулације. Оне се састоје у следећем:

- Исхрана подразумева мање и чешће оброке, односно обавезан доручак, лаган ручак, лагану вечеру, две ужине са доста свежег воћа и поврћа. Посебну пажњу обратити и обезбедити чисту воду за прање воћа и поврћа као и чисте услове за припрему хране, у циљу превенције цревних заразних болести. Храну обавезно чувати у фрижидеру.

- На високим температурама изузетно је важно конзумирати довољно течности као што су вода (8 до 10 чаша дневно), млеко и воћни сокови а избегавати алкохолна пића, газиране сокове и кофеинске напитке. Рехидратација се спроводи током целог дана, независно од степена физичке активности или осећаја жеђи.

- Одећа би требало да је лагана, комотна, од природних материјала, светле боје, а обућа удобна. На отвореном простору неопходно је носити шешир или капу са широким ободом, наочаре за сунце и лепезу.

 - Посебну пажњу обратити на редовно одржавање личне хигијене у смислу редовног туширања, купања у расхлађеној води, примена хладних облога, пешкира, купки за стопала и др. као и хигијене просторије у којој се борави, у смислу проветравања, употреба застора за прозоре. Неопходно је искористити ноћни ваздух за расхлађивање просторија. Током дана прозоре и прозорске засторе држати затвореним, посебно оне на сунчаној страни. Искључити вештачко осветљење и све електричне уређаје који нису неопходни. Уколико је просторија климатизована неопходно је подесити рад уређаја тако да разлика у температури између спољашње и унутрашње средине не буде већа од 7 до 10 степени. Идеално би било одржавати собну температуру испод 320С током дана, односно испод 240С током ноћи. Ово је нарочито важно за децу до 2 године, особе старије од 60 година и за хроничне болеснике.

- Уколико је могуће, свакодневне активности и обавезе обавити у раним јутарњим и касним послеподневним сатима. Избегавати боравак на отвореном у току најтоплијег дела дана, односно у периоду од 11 до 17 сати. Колико је могуће, избегавати напорне физичке активности, или их обављати у току најхладнијег дела дана, односно од 4 до 7 сати ујутру.

- Редовно проверавати особе које живе саме (чланови породице, пријатељи, суседи). Особе које узимају лекове, неопходно је да лекoве држе на температури испод 250 С или у фрижидеру.

- У случају конфузности, несвестице, опште слабости и малаксалости, грчева, главобоље, изразито топле и суве коже, неопходно је што пре прећи у охлађен простор, попити неколико гутљаја воде, раскомотити се и ставити хладне облоге.

Уколико симптоми дуго трају или су неуобичајени неопходно је потражити лекарску помоћ. Лекове узимати према упутству лекара.