UA-86401432-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

ПОЖАРЕВАЦ


 ул. Јована Шербановића 14

12000 Пожаревац

Србија


ПИБ: 101524176

Матични бр.: 07160259

Регистарски бр.: 6169000411

Шифра делатности: 86.90


В.Д: директора:

др Ана Јовановић, специјалиста микробиологије са паразитологијом


ТЕЛЕФОНИ:

Централа: 012 222-568

                     012 223-153

Директор:  012 222-682

Факс.           012 220-913

ВАЖНИ ТЕЛЕФОНИ  >>


 E-mail: zavodpo0311@mts.rs


ЛАБОРАТОРИЈЕ


ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА


САВЕТОВАЛИШТА


Мерење полена 2019. >>

Стручни испити >>

ДДД услуге >>

Санитарни прегледи >>

Вакцинације >>  


 

Приватна здравствена

пракса >>

 


Упитник о задовољству корисника наших услуга >>

 


 

Корисни линкови - здравствене  установе >>

 


Статистичке анализе >>

 


 

Финансијски извештаји  >>    

  • Дневни финансијски извештај  >>

 


Претрага сајта ...


 Прогноза времена за Пожаревац

 


 

 

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД MAЛИГНИХ БОЛЕСТИ

15. фебруар 2018. године

„Рано откривање... већа шанса”

 

 

Међународни дан деце оболеле од малигних болести, 15. фебруар, у више од 85 земаља широм света се обележава од 2002. године, а на иницијативу удружења родитеља и уз подршку Министарства здравља, у нашој земљи је 2013. године постао део националног Календара јавног здравља.

Овај међународни дан обележава се сваке године у циљу едукације и ефикасног спровођења свих мера које омогућавају рану дијагностику, адекватну терапију, рехабилитацију и бољи квалитет живота деце оболеле од малигних болести.

Сагледавајући значај заштите и унапређења здравља једне од најосетљивијих популационих група Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” се са мрежом окружних института и завода за јавно здравље од почетка активно укључио у обележавање овог важног датума из Календара јавног здравља. Ове године Међународни дан деце оболеле од малигних болести, 15. фебруар обележиће се под слоганом „Рано откривање... већа шанса”, јер је најважнији задатак како здравствених радника тако и шире друштвене заједнице едукација деце и адолесцената и њихових родитеља како у погледу превенције, првенствено стицањем здравих животних навика, тако и у препознавању раних знакова упозорења и симптома малигних болести.

Завод за јавно здравље Пожаревац, у сарадњи са свим домовима здравља Браничевског и Подунавског округа, подржава и координира здравствено васпитне активности у циљу очувања и унапређења здравља деце, спречавања, сузбијања и раног откривања болести и других поремећаја здравља.

У свету сваке године оболи више од 160.000 деце од неког облика малигног тумора, а више од 90.000 деце умире од неког облика рака. У просеку, оболевање од рака код деце у структури оболевања од свих малигниг болести у свету износи 1%, у Европи 0,4% и у Србији око 0,7%.

Код деце узраста од 0 до 14 година, упркос добрим резултатима лечења, малигне болести су чак и у развијеним земљама други по учесталости узрок смрти, одмах иза повреда. Најчешће заступљене малигне болести у дечијем узрасту су: леукемије, тумори мозга и лимфоми.

Циљ обележавања овог важног датума је да се како родитељима, деци тако и широј друштвеној заједници пруже праве информације како да обрате пажњу и препознају ране знаке упозорења и симптоме и да одмах потраже стручну медицинску помоћ, јер брза и ефикасна рана дијагностика, примена стандардне терапије омогућиће дуже преживљавање деце и адолесцената оболелих од рака.

 

Рани знаци упозорења и симптома малигних болести су:

 

1. Беле тачкице у оку, нова разрокост, ново слепило, избочена очна јабучица,

2. Куглице у стомаку и карлици, глави и врату, удовима, тестисима, жлездама,

3. Необјашњиво продужена температура преко две недеље,

4. Необјашњив губитак тежине, бледило, умор, стварање модрице или крварење,

5. Болови у костима, зглобовима, леђима, и лако настали преломи,

6. Неуролошки знаци: промена или погоршање хода, равнотеже или говора, главобоља више од две недеље са или без повраћања, увећање главе.

 

 

Календар здравља