UA-86401432-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

ПОЖАРЕВАЦ


 ул. Јована Шербановића 14

12000 Пожаревац

Србија


ПИБ: 101524176

Матични бр.: 07160259

Регистарски бр.: 6169000411

Шифра делатности: 86.90


В.Д: директора:

др Ана Јовановић, специјалиста микробиологије са паразитологијом


ТЕЛЕФОНИ:

Централа: 012 222-568

                     012 223-153

Директор:  012 222-682

Факс.           012 220-913

ВАЖНИ ТЕЛЕФОНИ  >>


 E-mail: zavodpo0311@mts.rs


ЛАБОРАТОРИЈЕ


ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА


САВЕТОВАЛИШТА


Мерење полена 2019. >>

Стручни испити >>

ДДД услуге >>

Санитарни прегледи >>

Вакцинације >>  


 

Приватна здравствена

пракса >>

 


Упитник о задовољству корисника наших услуга >>

 


 

Корисни линкови - здравствене  установе >>

 


Статистичке анализе >>

 


 

Финансијски извештаји  >>    

  • Дневни финансијски извештај  >>

 


Претрага сајта ...


 Прогноза времена за Пожаревац

 


 

 

Европска недеља тестирања на ХИВ и Хепатитисе (ETW), 23-30.11.2018. године

Светски дан борбе против СИДЕ, 1. децембар

 

 

Европска недеља тестирања на ХИВ и хепатитисе обележава се по шести пут у периоду од 23. до 30. новембра 2018. године и она претходи Светском дану борбе против СИДЕ, 1. децембру, који је први пут обележен 1988. године.

 

Овогодишњи слоган поменуте кампање на националном нивоу је „Тестирај! Лечи! Спречи!”

 

Циљ ове иницијативе је да се кроз комуникацију о добробитима тестирања на ХИВ и вирусне хепатитисе Б и Ц омогући да што више особа сазна свој ХИВ, ХБЦ и ХЦВ статус у што ранијем стадијуму инфекције. Акција има за циљ да подигне свест код што већег броја људи о ризицима за инфицирање и добробити тестирања, као и разумевања да је доступно успешно лечење, те је важно знати што раније свој ХИВ и/или вирусни хепатитис статус.

 

 

ХИВ је и даље велики проблем за јавно здравље. Неприхватљива је чињеница да у Европи од процењених 2,5 милиона особа инфицираних ХИВ-ом трећина не зна да је инфицирано ХИВ-ом, а да се чак половина оних који су инфицирани ХИВ-ом дијагностикује касно, у тренутку када им је имунолошки систем већ значајно нарушен, што условљава бројне здравствене компликације и лошији одговор на терапију.

Европски водич за тестирање на ХИВ препоручује да добровољно, поверљиво и бесплатно тестирање на ХИВ треба да буде доступно на различитим местима пружања услуга. Рутинско и универзално тестирање треба да буде понуђено особама које долазе у контакт са одређеним службама, као што су корисници услуга установа за дијагностиковање и лечење полно преносивих инфекција, саветовалишта за труднице и корисници услуга у установама за лечење болести зависности. Такође, тестирање треба да буде доступно ван здравствених установа, у заједници или током спровођења теренских активности у популацијама под повећаним ризиком за ХИВ.

Иако је ХИВ присутан у нашој земљи више од 30 година, процењује се да још увек око 800 до 1000 особа не зна да је инфицирано ХИВ-ом. Код више од половине особа које знају свој ХИВ статус, ХИВ инфекција се дијагностикује касно, тј. када је имунолошки систем већ значајно нарушен, чак и када немају знаке и симптоме болести и када је ризик од оболевања и умирања од АИДС-а (синдрома стеченог имунолошког дефицита) значајно већи. Што се раније дијагностикује ХИВ инфекција и започне лечење веће су шансе за дуг и квалитетан живот.

 

Тестирање на ХИВ је данас део одговорног понашања, јер се дијагностиковањем присуства ХИВ инфекције и лечењем исте смањује могућност даљег преношења ХИВ-а на друге особе, укључујући и пренос ХИВ-а са мајке на дете.

 

 

 

 

Закључци и препоруке

Сваке године у Европи буде дијагностиковано више од 100.000 особа инфицираних ХИВ-ом, а овај број у многим земљама не показује тренд смањења. Досадашњи напори нису резултирали смањењем броја особа новоинфицираних ХИВ-ом. Повећање обима тестирања на ХИВ праћеног саветовањем је кључна превентивна активност, те су стога неопходне нове иницијативе спроведене у што већем обиму да се актуелни ток епидемије преокрене.

Добровољно, поверљиво и бесплатно тестирање на ХИВ уз саветовање пре и после тестирања треба да буде доступно на различитим местима пружања услуга, у здравственом систему, али и ван здравствених установа у заједници или током спровођења теренских активности у популацијама под повећаним ризиком за ХИВ, уз употребу брзих тестова за скрининг на ХИВ.

Препоручује се поновно тестирање макар једном годишње особама из популација под повећаним ризиком, као и ХИВ негативним особама чији је сексуални партнер ХИВ позитиван, док особе са ризичним понашањем треба посаветовати да се ретестирају на ХИВ и чешће.

Повећање обима тестирања на ХИВ ће смањити оболевање и умирање од АИДС-а, а смањиће и број нових инфекција ХИВ-ом, односно преношење ХИВ-а на друге особе, те ће се на тај начин смањити и економско оптрећење у систему здравствене заштите.

Едукације и подизање свести су кључне активности које имају за циљ повећање обима тестирања на ХИВ у систему здравствене заштите, тј. спровођење стратегија за тестирање на ХИВ у складу са дефинисаним потребама и могућностима и у одређеним условима.

 

 

 

Календар здрављаКалендар здравља