UA-86401432-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

ПОЖАРЕВАЦ


 ул. Јована Шербановића 14

12000 Пожаревац

Србија


ПИБ: 101524176

Матични бр.: 07160259

Регистарски бр.: 6169000411

Шифра делатности: 86.90


В.Д: директора:

др Ана Јовановић, специјалиста микробиологије са паразитологијом


ТЕЛЕФОНИ:

Централа: 012 522-568, 523-153

Директор:  012 522-682

Факс.         012 520-913

ОСТАЛИ ТЕЛЕФОНИ  >>


 E-mail: zavodpo0311@mts.rs



 

 


 

ОБИМ АКРЕДИТАЦИЈЕ >>


 детаљније >>


 


ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА


Мерење полена 2024. >>

ДДД услуге >>

Санитарни прегледи >>

Вакцинације >>  


 

Огласи и конкурси >>

 


Приватна здравствена

пракса >>


Упитник о задовољству корисника наших услуга >>

 


 

Корисни линкови - здравствене  установе >>

 


Статистичке анализе >>

 


  • Дневни финансијски извештај  >> 
  • Финансијски планови и извештаји  >>   

  • ИНФОРМАТОР О РАДУ  >> 
  • Правилник о поступку унутрашњег узбуњивања код послодавца  >> 
  • План управљања ризицима од повреде принципа родне равноправности >> 

Претрага сајта ...


 Упознајте Пожаревац!

 


 

 

 

Најчешћа питања у вези вакцине против грипа

 

 

Које врсте вакцина постоје? Од чега се састоје? Како се дају?

У најширој примени су инактивисане вакцине против грипа (тровалентне или четворовалентне) које се у виду ињекције у мишић надлактице дају особама старијим од шест месеци живота. Постоје и живе ослабљене вакцине које се у виду спреја за нос дају особама узраста 2-49 година, изузимајући труднице и особе са ослабљеним имунитетом. Оне нису регистроване за примену у нашој земљи.

Сваке године Светска здравствена организација издаје препоруке за састав вакцине у наступајућој сезони грипа на основу доминантних сојева вируса који су били у циркулацији током претходне сезоне.

 

Ко може да прими вакцину против грипа?

Вакцинација се спроводи код:

1) трудница

2) лица узраста од шест месеци са хроничним поремећајима кардиоваскуларног система (искључујући хипертензију); хроничним поремећајима кардиоваскуларног система (искључујући хипертензију); метаболичким поремећајима (укључујући особе са ХИВ/АИДС; особе са функционалном или анатомском аспленијом), као и код примаоца трансплантата

3) особа старијих од 65 година живота

4) чланова породице болесника у повећаном ризику од компликација код којих је контраиндиковано давање вакцине.

 

Од 14.октобра 2019. године вакцина има у свим домовима здрављаОд 14.октобра 2019. године вакцина има у свим домовима здравља 

 

Колико често треба да се прими вакцина?

Вакцинација се спроводи сваке године пре почетка сезоне грипа. Имунитет се ствара на сој вируса грипа садржан у вакцини и траје 6-12 месеци. Препорука је да се особа вакцинише у наредној сезони, чак и ако нема измене соја у вакцини због слабљења имунског одговара током времена.

 

Када особу треба вакцинисати?

Препорука је да се вакцинација спроведе пре почетка циркулације вируса, најбоље крајем октобра, али се може спроводити и током трајања сезоне грипа ( зима и пролеће). Треба имати у виду да су потребне две до три недеље након вакцинације за стварање заштитног титра антитела (имунитета).

 

Да ли је вакцина безбедна?

Вакцинација је веома безбедна. Најучесталији нежељени ефекти инактивисане вакцине против грипа су црвенило, оток, бол на месту убода (15-20% вакцинисаних). Мање од 1% вакцинисаних развије благо повишену температуру, грозницу, бол у мишићима. Ово су очекиване нежељене реакције које обично настају три дана од вакцинације и спонтано се повлаче један до три дана након настанка. Тешке нежељене реакције су веоме ретке.

 

Да ли је вакцина ефектна?

Ефективност, односно ниво заштите вакцине против грипа зависи од узраста, здравственог стања (имуног статуса) примаоца, степена подударности вирусних сојева у вакцини и циркулацији. У сезонама велике подударности сојева, заштитни ефекат вакцине је 50-70%, међу здравим одраслим млађим од 65 година живота. Код старијих са хроничним болестима заштитни ефекат вакцине је 40-60%. Вакцинацијом се запаљење плућа и хоспитализација редукује за 70%, а смртност за 80%, што је њен највећи значај.

 

Да ли вакцина може изазвати грип?

Не. Вакцина садржи инактивисане делове грипа који не могу изазвати болест. Некада се вакцинација спроведе у периоду инкубације (период од уласка узрочника болести у организам до развоја симптома) када особа још нема симптоме болести, па након вакцинације развије клиничку слику грипа. Стиче се утисак да је болест узоркована вакцином, што није тачно.

 

Ко не треба да се вакцинише?

Инактивисана вакцина против грипа се може дати свима, изузев деци млађој од шест месеци живота и особама које имају тешку алергијску реакцију на претходну дозу вакцине против грипа.

Привремено се одлаже давање вакцине у случају акутне болести, повишене температуре преко 38,5 степени, алергијске реакције на неки од састојака вакцине, теже нежељене реакције на претходну дозу вакцине.

Завод за јавно здравље Пожаревац добио је од Министарства здравља и Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут“ за сезону 2019/20., укупно 12700 појединачних, инактивисаних, четворовалентних вакцина против грипа „Vaxigrip Tetra“.

За Браничевски округ опредељено је 7300 вакцина, док за Подунавски округ 5400 вакцина.

Од 14.октобра 2019. године вакцина има у свим домовима здравља.