UA-86401432-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

ПОЖАРЕВАЦ


 ул. Јована Шербановића 14

12000 Пожаревац

Србија


ПИБ: 101524176

Матични бр.: 07160259

Регистарски бр.: 6169000411

Шифра делатности: 86.90


В.Д: директора:

др Ана Јовановић, специјалиста микробиологије са паразитологијом


ТЕЛЕФОНИ:

Централа: 012 222-568, 223-153

Директор:  012 222-682

Факс.        012 220-913

ОСТАЛИ ТЕЛЕФОНИ  >>


 E-mail: zavodpo0311@mts.rs


ЛАБОРАТОРИЈЕ


ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА


САВЕТОВАЛИШТА


Мерење полена 2020. >>

ДДД услуге >>

Санитарни прегледи >>

Вакцинације >>  


 

Огласи и конкурси >>

 


Приватна здравствена

пракса >>


Упитник о задовољству корисника наших услуга >>

 


 

Корисни линкови - здравствене  установе >>

 


Статистичке анализе >>

 


 

Финансијски извештаји  >>    

  • Дневни финансијски извештај  >>

 


 

Правилник о поступку

унутрашњег узбуњивања

код послодавца  >>

 


Претрага сајта ...


 Прогноза времена за Пожаревац

 


 

 

 

Имунизација против грипа у сезони 2020/2021 - Браничевски и Подунавски округ

 

У складу са Правилником о имунизацији и начину заштите лековима и националним препорукама за имунизацију становништва,  вакцинација против грипа у Републици Србији се спроводи  четворовалентном (сезонском) вакцином која поред типа  А(Х1Н1) вируса грипа, садржи тип  А(Х3Н2) и два типа  Б вируса  у складу са препорукама СЗО за северну хемисферу и одлуци ЕУ за сезону 2020/2021., а на основу доминантних типова вируса грипа регистрованих у циркулацији у претходној сезони на територији северне хемисфере за које се очекује да могу да изазову како спорадично, тако и епидемијско јављање у популацији у сезони 2020/2021.

Дана 28.09.2018. нашој установи је према плану за сезону 2020/2021 дистрибуирана количина вакцина предвиђена за Браничевски и Подунавски округ, укупно  15050 доза. Истог дана су  вакцине  добили сви домови здравља на територији оба округа, 8250 доза за Браничевски и 6800 доза за Подунавски округ. 

Овогодишња вакцина је Influvac Tetra холандског произвођача Abott Biologicals B.V.

Influvac Tetra је вакцина  намењена деци старости од треће године и одраслима. Вакцинација се спроводи код особа са хроничним поремећајима плућног и кардиоваскуларног система, као и метаболичким поремећајима (укључујући пре свега шећерну болест), поремећајима рада бубрега, особа са ослабљеним имунитетом, трудница, гојазних особа  итд.  Поред наведених потребно је обухватити особе смештене и запослене у геронтолошким центрима и установама социјалне заштите, као и запослене и смештене у установама које обављају здравствену делатност. Препоручена је примена ове вакцине и код особа старијих од 65 година, као и код лица запослених у јавним службама које су у ризику, али и чланова породице болесника у повећаном ризику од компликација код којих је контраиндикована вакцина.

Време неопходно за стицање имунитета је 2–3 недеље након давања вакцине, а трајање поствакциналног имунитета варира и износи 6–12 месеци. Имајући у виду различиту ефикасност вакцине према узрасним категоријама код којих се апликује, потребно је напоменути да се код вакцинисаних у случају оболевања развија блажа клиничка слика, а да се што је најважније спречавају могуће теже компликације, од којих је најчешћа запаљење плућа и смртни исход као последица насталих компликација. Изузимајући привремене или трајне контраиндикације, ову вакцину је могуће апликовати већ у узрасту од навршене три године живота. Преосетљивост на јаја, пилеће протеине, гентамицин и формалдехид су најчешће контраиндикације код ове вакцине. Имунолошки одговор може бити ослабљен у случају имуносупресивне терапије, као што су кортикостероиди, цитотоксични лекови или радиотерапија.

 

            Вакцина против грипа је најсигурнији и најбезбеднији вид индивидуалне и колективне заштите од грипа