UA-86401432-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

ПОЖАРЕВАЦ


 ул. Јована Шербановића 14

12000 Пожаревац

Србија


ПИБ: 101524176

Матични бр.: 07160259

Регистарски бр.: 6169000411

Шифра делатности: 86.90


В.Д: директора:

др Ана Јовановић, специјалиста микробиологије са паразитологијом


ТЕЛЕФОНИ:

Централа: 012 522-568, 523-153

Директор:  012 522-682

Факс.         012 520-913

ОСТАЛИ ТЕЛЕФОНИ  >>


 E-mail: zavodpo0311@mts.rs



 

 


 

ОБИМ АКРЕДИТАЦИЈЕ >>


 детаљније >>


 


ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА


Мерење полена 2024. >>

ДДД услуге >>

Санитарни прегледи >>

Вакцинације >>  


 

Огласи и конкурси >>

 


Приватна здравствена

пракса >>


Упитник о задовољству корисника наших услуга >>

 


 

Корисни линкови - здравствене  установе >>

 


Статистичке анализе >>

 


  • Дневни финансијски извештај  >> 
  • Финансијски планови и извештаји  >>   

  • ИНФОРМАТОР О РАДУ  >> 
  • Правилник о поступку унутрашњег узбуњивања код послодавца  >> 
  • План управљања ризицима од повреде принципа родне равноправности >> 

Претрага сајта ...


 Упознајте Пожаревац!

 


 

 

 

Светски дан вода,

22. март 2024. године

 

Према Календару јавног здравља, 22. марта се обележава Светски дан вода. Светски дан вода установила је Генерална скупштина Уједињених нација о животној средини и развоју (UNCED) у децембру 1992. године, и од 1993. године у свету почиње обележавање тог еколошког датума.

Циљ обележавања је подизање свести јавности да упркос бројним напорима 2,2 милијарде људи на Земљи и даље нема приступ безбедној води за пиће.

Неопходне су активности које ће допринети постизању циља 6 одрживог развоја: вода и санитација за све до 2030. године. Обележавање овогодишњег Светског дана вода има за циљ да повећа свест о значају, користима и изазовима у области вода, као и да негује партнерство, дијалог и удруживање у области управљања слатким водама као јадном од значајних приоритета.

Тема овогодиђњег Светског дана вода је „Вода за мирˮ и посвећена је бризи о слатким водама и одрживости управљања извориштима слатких вода чија угроженост може довести и до сукоба.

 

 

Током последњих година у фокусу су, између осталог, климатске промене и њихов утицај на доступност и безбедност воде. Скоро две трећине светске попилације доживљава озбиљну несташицу воде током најмање једног месеца годишње. Подаци Светске здравствене организације указују да око 85% популације у свету живи у сушном делу планете, као и да у многим деловима света расположивост водних ресурса опада. Око 780 милиона људи у свету нема приступ води, а око 2,5 билиона људи нема приступ адекватној санитацији. Такође, око 6 до 8 милиона људи годишње сноси последице од болести насталих услед контаминиране воде.

Климатске промене могу довести до већег колебања појаве и обима падавина, температура ваздуха и одговарајућег повећања температуре воде. Последице су интензивније олујне и обилне кише, поплаве и суше. Ове промене могу угрозити квалитет вода које се користе као изворишта за водоснабдевање: реке, језера, изворе и подземне воде. Промене квалитета воде у извориштима за водоснабдевање под утицајем честих и обилних падавина и поплава могу да закомпликују рад и одржавање водоводних система, производњу воде за пиће, наруше њену здравствену исправност на чесми и доведу до прекида водоснабдевања и несташице воде за пиће. Насупрот томе, суша може негативно утицати на доступне количине воде у извориштима и на чесми, такође, и на њен квалитет и здравствену исправност. Она може довести до концентрисања постојећег загађења, када опадне ниво воде у рекама.

Подаци указују да у свету постоји 276 међудржавних река, а да на територији 148 земаља протиче једна или више од њих. У периоду од 1820. до 2007. Године, у свету је потписано 480 споразума о сарадњи између земаља у области међудржавних река како би се сачували водени ресурси, обезбедила одрживост и заштита животне средине, као и заштита здравља људи. Сарадња у области вода има етичку, социјалну, политичку, институционалну и економску димензију и препознаје се као добар баланс између потреба и приоритета у овој области.

У циљу обезбеђења здравствено исправне воде за пиће из централних (градских) водовода, сеоских водовода и јавних водних објеката, Одељење за хигијену и заштиту животне средине Завода за јавно здравље Пожаревац и територијалне ХЕ службе, врше сталан хигијенско-санитарни надзор водних објеката као и контролу хигијенске исправности воде за пиће и то, према Програму заштите становништва од заразних болести и према Правилнику о хигијенској исправности воде за пиће, на територији свих општина Браничевског и Подунавског округа.