UA-86401432-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

ПОЖАРЕВАЦ


 ул. Јована Шербановића 14

12000 Пожаревац

Србија


ПИБ: 101524176

Матични бр.: 07160259

Регистарски бр.: 6169000411

Шифра делатности: 86.90


В.Д: директора:

др Ана Јовановић, специјалиста микробиологије са паразитологијом


ТЕЛЕФОНИ:

Централа: 012 522-568, 523-153

Директор:  012 522-682

Факс.         012 520-913

ОСТАЛИ ТЕЛЕФОНИ  >>


 E-mail: zavodpo0311@mts.rs 

 


 

ОБИМ АКРЕДИТАЦИЈЕ >>


 детаљније >>


 


ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА


Мерење полена 2024. >>

ДДД услуге >>

Санитарни прегледи >>

Вакцинације >>  


 

Огласи и конкурси >>

 


Приватна здравствена

пракса >>


Упитник о задовољству корисника наших услуга >>

 


 

Корисни линкови - здравствене  установе >>

 


Статистичке анализе >>

 


  • Дневни финансијски извештај  >> 
  • Финансијски планови и извештаји  >>   

  • ИНФОРМАТОР О РАДУ  >> 
  • Правилник о поступку унутрашњег узбуњивања код послодавца  >> 
  • План управљања ризицима од повреде принципа родне равноправности >> 

Претрага сајта ...


 Упознајте Пожаревац!

 


 

    

Светска недеља дојења, од 01. до 07. августа 2019. године и Национална недеља промоције дојења, од 01. до 07. октобра 2019. године

,,Подржи дојење - оснажи родитеље. Сада и убудуће."

 

    Светска недеља дојења је глобална кампања која се обележава у више од 170 земаља света.

    Светска здравствена организација и Уницеф су 1989. године препоручили водич „Десет корака до успешног дојења”, као одговор на све очигледнији агресивни продор произвођача млечне формуле, који су током низа година доста допринели драстичном смањењу дојења у целом свету.

    Потписивањем Innocenti декларације о заштити, подршци и промоцији дојења 1990. године, представници бројних земаља света и челних организација које се баве очувањем здравља (СЗО, УНИЦЕФ, УНДП, УН, УС АИДА, Светска банка и сл.) обавезују се бројним активностима са циљем заштите, подршке и промоције дојењу. Као једна од активности, сваке године у првој недељи августа обележава се Светска недеља дојења како би се подстицале мајке свих земаља да доје своју децу и на тај начин очувају њихово здравље. Светска недеља дојења први пут у свету обележена је 1992. године са низом активности.

    Званични датум Светске недеље дојења на глобалном нивоу је од 1 до 7. августа, али се државама, организацијама и институцијама предлаже да за обележавање и активности поводом Светске недеље дојења изаберу најприкладније датуме у њиховим земљама. У нашој земљи Национална недеља промоције дојења обележава се 40. недеље у години која симболично представља трајање трудноће, а ове године обележиће се у периоду од 1. до 7. октобра под слоганом Подржи дојење – Оснажи родитеље. Сада и убудуће.”

    Циљеви Светске недеље дојења 2019. су:

  • · Информисати људе о вези између дојења и социјалне подршке родитељима.
  • · Учврстити подршку вредностима родитељства и родно уједначеним социјалним нормама на свим нивоима ради пружања подршке дојењу.
  • · Сарађивати са појединцима и организацијама који пружају подршку родитељима.
  • · Подстицати деловање ка родној равноправној родитељској социјалној заштити како би се унапредило дојење.

 

    Обележавање Светске недеље дојења је уједно и прилика да се јавност упозна са циљевима и активностима Националног програма подршке дојењу, породичној и развојној нези новорођенчета („Службени гласник РС”, број 53 од 11. јула 2018.).

    Дојење представља најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета за правилном исхраном. Мајчино млеко је потреба сваког новорођенчета, одојчета и детета до навршене друге године живота. Састав и количина мајчиног млека прилагођени су узрасту детета и његовим потребама. Осим што задовољава потребу за храном, дете сисањем остварује повезаност са мајком и задовољава потребу за блискошћу, стимулише развој свих својих чула, постиже бољи психомоторни развој и развој интелигенције. Дојење је кључни фактор преживљавања, здравља и благостања одојчади и мајки и представља витални део одрживог развоја и значајну компоненту глобалне акције окончања поремећаја ухрањености.

    Дојење није искључива одговорност жена – заштита, промоција и подршка дојењу је колективна друштвена одговорност. Подршку мајкама које доје могуће је обезбедити на различите начине. Традиционално, подршку пружа ужа, али и шира породица. Потребна је подршка шире околине, а поред здравствених радника и саветника за дојење и подршка пријатеља, као и заједнице у целини. Упркос међународним препорукама, само 40% свих беба млађих од шест месеци у свету су искључиво дојене, а само 45% наставља дојење до навршена 24 месеца.

    Поводом обележавања Светске и Националне недеље дојења Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, заједно са мрежом института/завода за јавно здравље у Републици Србији, као и сваке године до сада, расписује конкурс за избор најбољих ликовних и литерарних радова за децу предшколских установа и ученике основих школа. Овогодишња тема је Подржи дојење – Оснажи родитеље. Сада и убудуће.”Циљ конкурса је да се подстакне здравственоваспитни рад у предшколским установама и основним школама на тему подршке дојењу као најоптималнијем начину исхране новорођенчади и одојчади.

    Завод за јавно здравље Пожаревац подржава поменуту кампању, организује и координира све здравствено васпитне активности на територији Браничевског и Подунавског округа.