UA-86401432-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

ПОЖАРЕВАЦ


 ул. Јована Шербановића 14

12000 Пожаревац

Србија


ПИБ: 101524176

Матични бр.: 07160259

Регистарски бр.: 6169000411

Шифра делатности: 86.90


В.Д: директора:

др Ана Јовановић, специјалиста микробиологије са паразитологијом


ТЕЛЕФОНИ:

Централа: 012 522-568, 523-153

Директор:  012 522-682

Факс.         012 520-913

ОСТАЛИ ТЕЛЕФОНИ  >>


 E-mail: zavodpo0311@mts.rs 

 


 

ОБИМ АКРЕДИТАЦИЈЕ >>


 детаљније >>


 


ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА


Мерење полена 2024. >>

ДДД услуге >>

Санитарни прегледи >>

Вакцинације >>  


 

Огласи и конкурси >>

 


Приватна здравствена

пракса >>


Упитник о задовољству корисника наших услуга >>

 


 

Корисни линкови - здравствене  установе >>

 


Статистичке анализе >>

 


  • Дневни финансијски извештај  >> 
  • Финансијски планови и извештаји  >>   

  • ИНФОРМАТОР О РАДУ  >> 
  • Правилник о поступку унутрашњег узбуњивања код послодавца  >> 
  • План управљања ризицима од повреде принципа родне равноправности >> 

Претрага сајта ...


 Упознајте Пожаревац!

 


 

 

СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ТУБЕРКУЛОЗЕ, 24. март 2022. године

„Инвестирај у туберкулозу, спаси животе”

 

Сваке године обележавамо Светски дан борбе против туберкулозе 24. марта, како бисмо подигли свест јавности о здравственом, социјалном и економском утицају туберкулозе и скренули пажњу на усмеравање напора ка елиминацији туберкулозе као јавноздравственог проблема.

Ове године тога дана се обележава 140 годишњица објаве др Роберта Коха о открићу бацила проузроковача туберкулозе.

Заустављање ове исцрпљујуће болести остаје и даље глобални приоритет. Последњих десет година у томе је постигнут охрабрујући напредак. Међутим, пандемија COVID-19 довела је даљи успех у борби против ове болести у опасност. Негативно је утицала на превенцију и контролу туберкулозе на првом месту јер SARS-CoV-2 вирус представља повећан ризик за особе оболеле од туберкулозе, као и због тога што је изазвала озбиљне поремећаје на глобално нивоу у пружању здравствених услуга у области дијагностике и лечења туберкулозе.

 

Према подацима Светске здравствене организације (СЗО) из 2020. године, туберкулоза и даље представља девети по учесталости узрок смрти у свету и водећи узрок смрти од једног инфективног агенса, учесталији у односу на HIV/AIDS. Исте године процењено је да је укупно 9,9 милиона људи оболело од туберкулозе.

Утицај пандемије COVID-19 преокренуо је године глобалног напретка у смањењу броја умрлих од туберкулозе, са процењеним бројем умрлих у 2020. години на нивоу из 2017. године. Процењено је да је око 1,5 милиона ХИВ-негативних особа умрло од туберкулозе као и 208.000 особа које живе са ХИВ-ом.

У Европској унији и Европској економској заједници (ЕУ/ЕЕА) у току 2020. године пријављена су 49.752 случаја оболевања од туберкулозе. Стопа пријављивања се смањује само за око 5% сваке године. Потребан је пад од најмање 10% да би се постигли циљеви одрживог развоја и циљеви глобалне стратегије за елиминацију туберкулозе као јавноздравственог проблема.

 

 

Србија се, као и сваке године, 24. марта 2022. године придружује светској кампањи обележавања Светског дана борбе против туберкулозе под слоганом „Инвестирај у туберкулозу, спаси животеˮ, што је посебно значајно сада у контексту преусмеравања средстава и капацитета здравственог система у борби против COVID-19. Запостављање континуираних напора на контроли ове болести у било ком тренутку у будућности може бити опасно и у земљама са ниским оптерећењем овом болести као што је Република Србија, због присуства резистентних облика болести који се теже лече а посебно у условима епидемије друге заразне болести.

Посебна пажња током епидемије COVID-19 посвећена је:

  •  Заједничким напорима свих кључних институција и организација да се смањи утицај епидемије COVID-19 и одржи неопходан ниво капацитета дијагностике и лечења туберкулозе, како би се сви потенцијално оболели на време дијагностиковали и започело лечење.
  •  Правовременој набавци антитуберкулотских лекова прве и друге линије у циљу спречавања у прекиду снабдевања лековима;
  •  Набавци најновијих међународно одобрених лекова за лечење резистентних облика туберкулозе;
  •  Обезбеђивању капацитета за хоспитално и амбулантно лечење туберкулозних болесника.

У Републици Србији у 2020. години, пријављено је 314 случајева оболевања од свих облика туберкулозе, који подлежу обавезном пријављивању, што одговара нотификационој стопи од 4,55/100.000. Вредност нотификационе стопе у 2020. години је за 49,6% нижа у односу на 2019. годину када су пријављена 623 оболела од туберкулозе. У последњих 15 година просечан годишњи пад броја оболелих од туберкулозе био је 5-10%, што је у складу са научним сазнањима у области надзора над туберкулозом. Пријављено је 10 смртних исхода од туберкулозе – стопа смртности од 0,14/100.000 (седам пута мање у односу на 2007. годину, када је стопа смртности износила 0,94/100.000, што је била највиша вредност у последњих 15 година).

 

О болести

Туберкулоза је заразна болест коју изазива бактерија (бацил) туберкулозе. Инфекција се преноси ваздухом, изузетно ретко на други начин. Најважнији извор преношења инфекције су болесници са плућном туберкулозом. Када особа са нелеченом заразном туберкулозом плућа кашље, кија, смеје се или говори, она избацује у ваздух бациле заједно са капљицама пљувачке. Ове веома мале честице дуго лебде у ваздуху и до преношења инфекције долази када друга особа удахне заразне капљице са бацилима туберкулозе. Ако особа има добру отпорност организма, инфекција са удахнутим бацилима се савлада у зачетку и до болести најчешће и не долази. Свега 10% инфицираних особа ће се касније у току живота разболети од туберкулозе, а најчешћи разлог је пад отпорности организма изазван стресом, неуредним животом, неухрањеношћу, лошим условима живота, алкохолизмом, неком дуготрајном болешћу, ХИВ инфекцијом, итд.

Туберкулоза се може појавити у било ком делу тела, али најчешће се јавља у плућима. Најчешћи симптоми плућне туберкулозе су кашаљ, некад са појавом крви у испљувку, повишена температура, ноћно знојење, губитак апетита, мршављење и општи осећај слабости.

Дијагноза туберкулозе се поставља на основу клиничких и радиографских налаза, посебно рентгенског снимка плућа, а потврђује се микроскопским налазом бацила у биолошким материјалима и растом колонија бацила туберкулозе на културама.

Туберкулоза се лечи успешно антитуберкулозним антибиотицима, са напоменом да је лечење дуготрајно и од болесника захтева истрајност у лечењу и поштовање савета лекара.