UA-86401432-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

ПОЖАРЕВАЦ


 ул. Јована Шербановића 14

12000 Пожаревац

Србија


ПИБ: 101524176

Матични бр.: 07160259

Регистарски бр.: 6169000411

Шифра делатности: 86.90


В.Д: директора:

др Ана Јовановић, специјалиста микробиологије са паразитологијом


ТЕЛЕФОНИ:

Централа: 012 522-568, 523-153

Директор:  012 522-682

Факс.         012 520-913

ОСТАЛИ ТЕЛЕФОНИ  >>


 E-mail: zavodpo0311@mts.rs 

 


 

ОБИМ АКРЕДИТАЦИЈЕ >>


 детаљније >>


 


ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА


Мерење полена 2024. >>

ДДД услуге >>

Санитарни прегледи >>

Вакцинације >>  


 

Огласи и конкурси >>

 


Приватна здравствена

пракса >>


Упитник о задовољству корисника наших услуга >>

 


 

Корисни линкови - здравствене  установе >>

 


Статистичке анализе >>

 


  • Дневни финансијски извештај  >> 
  • Финансијски планови и извештаји  >>   

  • ИНФОРМАТОР О РАДУ  >> 
  • Правилник о поступку унутрашњег узбуњивања код послодавца  >> 
  • План управљања ризицима од повреде принципа родне равноправности >> 

Претрага сајта ...


 Упознајте Пожаревац!

 


 

 

 

Међународни дан против злоупотребе и незаконите трговине дрогама

26. јун 2024. године

 

Међународни дан против злоупотребе и незаконите трговине дрогама обележава се 26. јуна широм света. Обележавање овог датума, који је 1987. године усвојила Генерална скупштина Уједињених нација, има за циљ мобилисање појединаца и заједнице за подизање свести о последицама злоупотребе дрога и њихово подстицање за активан однос у сузбијању овог значајног друштвеног проблема.

Слоган кампање за 2024. годину је: „Докази су јасни: инвестирајте у превенцијуˮ.

У оквиру кампање апелује се на све сегменте друштва, на владине и невладине организација и све заинтересоване стране да предузму хитне акције за заштиту људи, укључујући унапређење превенције и лечења зависности од дрога, али и активности на смањењу илегалне трговине дрога и стварању света без злоупотребе дрога.

Овогодишња кампања Светског дана борбе против дрога препознаје да ефикасне политике о дрогама морају бити утемељене у науци, истраживању, пуном поштовању људских права, саосећању и дубоком разумевању друштвених, економских и здравствених импликација употребе дрога.

Према извештају Канцеларија Уједињених нација за дрогу и криминал (UNODC) објављеном 2023. године, у свету је у 2021. години приближно 296 милиона особа старости 15-64 година користило дроге.

Према резултатима Међународног истраживања понашања у вези са здрављем деце школског узраста, у свету и Србији, канабис је најчешће коришћена дрога међу ученицима, и често прва дрога са којом долазе у сусрет. Резултати су показали да је у Србији укупно 7,8% ученика I разреда средњих школа најмање једанпут током живота користили канабис (11,9% дечаци и 4,8% девојчице).

Овогодишњи Међународни дан против злоупотрбе и незаконите трговине дрогама је позив на следеће активности:

1. Подићи свест: Повећати разумевање ефикасности и исплативости стратегија превенције заснованих на доказима, наглашавајући њихов утицај на ублажавање штетности употребе дрога.
2. Заговарајте улагања: Подстакнути већа улагања у напоре на превенцији од стране влада, креатора политике и стручњака за спровођење закона, наглашавајући дугорочне предности ране интервенције и превенције.
3. Оснажити заједнице: Опремити заједнице алатима и ресурсима за спровођење иницијатива за превенцију заснованих на доказима, подстичући резилијентност (отпорност) на употребу дрога и промовишући решења која спроводи локална заједница.
4. Олакшати дијалог и сарадњу: Унапредити дијалог и сарадњу између заинтересованих страна како би се побољшале праксе и политике превенције засноване на доказима, подстицањем окружења која подржавају размену знања и иновација.
5. Промовисати креирање политике засноване на доказима: Залагати се за креирање политике засноване на доказима на националном и међународном нивоу, обезбеђујући да су политике о превенцији злоупотребе дрога засноване на научним истраживањима и засноване на најбољим праксама.
6. Ангажовати заједнице: Подићи свест о важности ангажовања заједнице и њеног учешћа у осмишљавању и примени ефикасних програма превенције злоупотребе дрога, оснажујући заједнице да преузму примат над напорима у превенцији.
7. Оснажити младе: Пружати младима знање, вештине и ресурсе да постану покретачи промена у својим заједницама, залажући се за иницијативе за превенцију злоупотребе дрога и појачавајући њихов допринос у дијалогу.
8.  Унапредити међународну сарадњу: Подстицати међународну сарадњу и сарадњу међу владама, организацијама и заједницама у циљу развоја и имплементације стратегија заснованих на доказима за борбу против трговине дрогом и организованог криминала, препознајући глобалну природу проблема злоупотребе дрога и потребу за координисаном акцијом.

Укључивање што већег броја партнера у обележавање Међународног дана против злоупотребе и незаконите трговине дрогама доприноси унапређењу јавног здравља и даљем јачању међусекторске сарадње у области смањења понуде и потражње дрога.

Доказано је да превентивни програми базирани на унапређењу животних и социјалних вештина код деце који се спроводе у школском оружењу, без осуде, уз подршку, емпатију и уз могућност поверљивог саветовања, могу смањити злоупотребу дрога.

Завод за јавно здравље Пожаревац, заједно са домовима здравља Браничевског и Подунавског округа, као и увек до сада, подржава и организује кампању поводом Међународног дана против злоупотребе и незаконите трговине дрогама.

Наш заједнички циљ је превенција зависности кроз активно учешће родитеља, и свих установа и појединаца који раде са младима и стварању света без злоупотребе дрога.