UA-86401432-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

ПОЖАРЕВАЦ


 ул. Јована Шербановића 14

12000 Пожаревац

Србија


ПИБ: 101524176

Матични бр.: 07160259

Регистарски бр.: 6169000411

Шифра делатности: 86.90


В.Д: директора:

др Ана Јовановић, специјалиста микробиологије са паразитологијом


ТЕЛЕФОНИ:

Централа: 012 522-568, 523-153

Директор:  012 522-682

Факс.         012 520-913

ОСТАЛИ ТЕЛЕФОНИ  >>


 E-mail: zavodpo0311@mts.rs



 

 


 

ОБИМ АКРЕДИТАЦИЈЕ >>


 детаљније >>


 


ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА


Мерење полена 2024. >>

ДДД услуге >>

Санитарни прегледи >>

Вакцинације >>  


 

Огласи и конкурси >>

 


Приватна здравствена

пракса >>


Упитник о задовољству корисника наших услуга >>

 


 

Корисни линкови - здравствене  установе >>

 


Статистичке анализе >>

 


  • Дневни финансијски извештај  >> 
  • Финансијски планови и извештаји  >>   

  • ИНФОРМАТОР О РАДУ  >> 
  • Правилник о поступку унутрашњег узбуњивања код послодавца  >> 
  • План управљања ризицима од повреде принципа родне равноправности >> 

Претрага сајта ...


 Упознајте Пожаревац!

 


 

 

 

Светски дан менталног здравља, 10. октобар 2024. године

„Промоција менталног здравља на радном месту”

 

Овогодишња кампања поводом обележавања Светског дана менталног здравља организује се на иницијативу Светске федерације за ментално здравље, организације Уједињени за глобално здравље и Светске здравствене организације у партнерству са министарствима здравља и организацијама цивилног друштва широм света. Ове године Светски дан менталног здравља, обележава се под слоганом:Промоција менталног здравља на радном местуˮ.

Светска здравствена организација поводом обележавања Светског дана менталног здравља истиче колико је важна превенција менталних поремећаја и очување менталног здравља на радном месту. Безбедно и здраво радно окружење може деловати као заштитни фактор за ментално здравље. Неповољни услови рада утичу на ментално здравље, укупан квалитет живота и продуктивност на послу.

Кључне поруке:

  • Остваривање права на рад, као једног од фундаменталних људских права доприноси побољшању и очувању менталног здравља.
  • Процењује се да 15% радно способног становништва има неки ментални поремећај.
  • Лоше ментално здравље може довести до смањене продуктивности на радном месту. Само депресија и анксиозност доводе до губитка од 12 милијарди радних дана сваке године.
  • Код 60% светске популације која је запослена потребно је обезбедити повољне услове за рад како би заштитили и очували ментално здравље.
  • Недостатак подршке особама са менталним проблемима негативно утиче на њихово самопоуздање и радну способност.
  • Подржавајуће радно окружење подстиче добро ментално здравље пружајући осећање продуктивности, унутрашњег задовољства и мотивисаности за рад.

Акције за унапређење и заштиту менталног здравља на послу требају да се спроводе уз заједничко укључивање запослених, поготову оних који имају животно искуство у суочавању са проблемима у вези са менталним здрављем, њихових послодаваца и особа задужених за безбедност и здравље на радном месту.

Важно је пружити прилику свакоме да напредује на послу и у животу. Свако може да преузме кораке како би заштитио и унапредио своје ментално здравље уз помоћ научених техника за препознавање и управљање стресом на послу кроз позитивно размишљање, планирање и организацију времена, успостављање здравих навика попут редовне физичке активности и правилне исхране.

Уколико је потребно може се потражити подршка пријатеља од поверења, члана породице, колеге, надређеног или стручног лица.

Промоција менталног здравља је стога важан део свеукупне промоције здравља и подразумева активности које треба да обезбеде подржавајуће окружење за здраве стилове живота, физичко и ментално здравље. Промоција менталног здравља такође подразумева едукативан рад са становништвом на свим нивоима (почев од најмлађег узраста), као и подизање нивоа свести о важности разумевања проблема менталног здравља и значаја које оно има за целокупни развој друштва.

Завод за јавно задравље Пожаревац, у сарадњи са задравственим установама Браничевског и Подунавског округа, подржава све конкретне акције у циљу очувања и унапређења менталног здравља.