UA-86401432-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

ПОЖАРЕВАЦ


 ул. Јована Шербановића 14

12000 Пожаревац

Србија


ПИБ: 101524176

Матични бр.: 07160259

Регистарски бр.: 6169000411

Шифра делатности: 86.90


В.Д: директора:

др Ана Јовановић, специјалиста микробиологије са паразитологијом


ТЕЛЕФОНИ:

Централа: 012 522-568, 523-153

Директор:  012 522-682

Факс.         012 520-913

ОСТАЛИ ТЕЛЕФОНИ  >>


 E-mail: zavodpo0311@mts.rs



 

 


 

ОБИМ АКРЕДИТАЦИЈЕ >>


 детаљније >>


 


ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА


Мерење полена 2024. >>

ДДД услуге >>

Санитарни прегледи >>

Вакцинације >>  


 

Огласи и конкурси >>

 


Приватна здравствена

пракса >>


Упитник о задовољству корисника наших услуга >>

 


 

Корисни линкови - здравствене  установе >>

 


Статистичке анализе >>

 


  • Дневни финансијски извештај  >> 
  • Финансијски планови и извештаји  >>   

  • ИНФОРМАТОР О РАДУ  >> 
  • Правилник о поступку унутрашњег узбуњивања код послодавца  >> 
  • План управљања ризицима од повреде принципа родне равноправности >> 

Претрага сајта ...


 Упознајте Пожаревац!

 


 

 

 

Национални дан борбе против рака дојке

20. март 2022. године

 

    Према Календару јавног здравља, међу значајним датумима је 20. март-Национални дан борбе против рака дојке. Циљ обележавања је подстицање пажње јавности на распрострањеност ове малигне болести и на значај унапређења информисаности жена о важности превентивних прегледа и њеном раном откривању.

     Рак дојке представља водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света.

     У просеку сваке године у Републици Србији региструје се 4237 новооболелих жена од карцинома дојке.

     Према последњим подацима Регистра за рак, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батутˮ, за 2019. годину, у Републици Србији регистровано је 4636 новооболелих и 1665 умрлих жена од рака дојке.

    Карцином дојке се најчешће јавља код жена после 45. године живота. Када говоримо о умирању од рака дојке регистроване стопе морталитета расту почев од 55. године живота и највише су у најстаријем животном добу жена, од 75 и више година.

     Према проценама Међународне агенције за истраживање рака, карцином дојке код жена представља најчешће малигно обољење, испред колоректалног карцинома, карцинома плућа и карцинома грлића материце. Када говоримо о водећим узроцима смрти од малигних болести код жена, карцином дојке се такође налази на првом месту, испред карцинома плућа, карцинома грлића материце и колоректалног карцинома.

     Уколико се открије на време, лечење карцинома дојке може бити веома успешно у преко 90% случајева, због чега је главни циљ Глобалне иницијативе за карцином дојке Светске здравствене организације смањење смртности од карцинома дојке за 2,5% годишње. Три кључне активности за постизање овог циља су: промоција здравља за рано откривање, правовремена дијагноза и свеобухватан третман оболелих од карцинома дојке. Смернице Светске здравствене организације имају за циљ да се здравствене службе фокусирају на рано дијагностиковање и лечење ове болести. Један од проблема са којима се суочавају и развијене здравствене службе је што се многи случајеви рака откривају у узнапредовалој фази када је успешно лечење теже.

     У Србији су 2013. године донети национални програми за скрининг рака грлића материце, рака дојке и рака дебелог црева, који имају за циљ да смање оболевање и умирање од наведених локализација малигних тумора. На скрининг рака дојке позивају се жене старости од 50 до 69 година. Мамографски превентивни прегледи предвиђени су да се раде свим женама наведеног узраста на две године.

     На територији Браничевског и Подунавског округа организовани скрининг рака дојке се спроводи у Дому здравља Пожаревац од 2016. године, а у Дому здравља Смедерево од 2015. године.

     Завод за јавно здравље Пожаревац, у сарадњи са колегама и сарадницима у домовима здравља, општим болницама и локалним заједницама на територији Браничевског и Подунавског округа, подржава и координира све здравствено васпитне активности у циљу заштите и унапређења здравља становништва, превенције и раног откривања малигних болести.