UA-86401432-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

ПОЖАРЕВАЦ


 ул. Јована Шербановића 14

12000 Пожаревац

Србија


ПИБ: 101524176

Матични бр.: 07160259

Регистарски бр.: 6169000411

Шифра делатности: 86.90


В.Д: директора:

др Ана Јовановић, специјалиста микробиологије са паразитологијом


ТЕЛЕФОНИ:

Централа: 012 522-568, 523-153

Директор:  012 522-682

Факс.         012 520-913

ОСТАЛИ ТЕЛЕФОНИ  >>


 E-mail: zavodpo0311@mts.rs



 

 


 

ОБИМ АКРЕДИТАЦИЈЕ >>


 детаљније >>


 


ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА


Мерење полена 2024. >>

ДДД услуге >>

Санитарни прегледи >>

Вакцинације >>  


 

Огласи и конкурси >>

 


Приватна здравствена

пракса >>


Упитник о задовољству корисника наших услуга >>

 


 

Корисни линкови - здравствене  установе >>

 


Статистичке анализе >>

 


  • Дневни финансијски извештај  >> 
  • Финансијски планови и извештаји  >>   

  • ИНФОРМАТОР О РАДУ  >> 
  • Правилник о поступку унутрашњег узбуњивања код послодавца  >> 
  • План управљања ризицима од повреде принципа родне равноправности >> 

Претрага сајта ...


 Упознајте Пожаревац!

 


 

 

 

Светски дан борбе против шећерне болести, 14. новембар

 

 

Светски дан дијабетеса, 14. новембар, обележава се на дан када је рођен Фредерик Бантинг, научник који је са Чарлсом Бестом 1922. године открио инсулин. Откриће инсулина, његова масовна производња, дистрибуција широм света и развој савремених инсулинских препарата су у потпуности трансформисали лечење дијабетеса. Међутим, и после 100 година од открића инсулина, у свету још увек није обезбеђена потпуна доступност дијабетолошкој здравственој заштити свим особама оболелим од дијабетеса.

Потребно је да:

-  Лекови, нове технологије, подршка и здравствена заштита буду доступни свим

особама са дијабетесом;

-   Доносиоци одлука повећају улагања у здравствену заштиту и превенцију дијабетеса.

 

Тема Светског дана борбе против дијабетеса 2021-2023

„Доступност дијабетолошкој здравственој заштити: образовањем за боље сутраˮ

 

Кључне поруке Светског дана дијабетеса 2022. године:

 

  1. Доступност инсулина. Сто година након његовог открића, инсулин и даље остаје ван домашаја многих којима је потребан.
  2. Доступност оралних лекова за дијабетес. Орални лекови који су неопходни за контролу типа 2 дијабетеса су често недоступни, посебно у земљама са ниским и средњим приходом.
  3. Доступност опреме и помагала за самоконтролу дијабетеса. Праћење глукозе у крви је основна компонента у лечењу дијабетеса. Још увек великом броју оболелих особа није обезбеђена потпуна доступност потребној опреми и помагалима за самоконтролу дијабетеса.
  4. Доступност образовања и психолошкаподршка. За успешно управљање дијабетесом, оболелим особама је потребно континуирано образовање.
  5. Доступност здравих, безбедних намирница и простора за физичку активност. Ове основне компоненте превенције и лечења дијабетеса неопходно је обезбедити особама који живе са дијабетесом или имају висок ризик за настанак дијабетеса.

 

 

У свету, према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батутˮ са дијабетесом живи 537 милиона одраслих или свака 10. особа има дијабетес. Готово код сваке друге одрасле особе са дијабетесом болест није дијагностиокована. Већина оболелих има тип 2 дијабетеса. Дијабетес је 2021. године био повезан са 6,7 милиона смртних исхода.

У Србији, према процени, око 460.000 одраслог становништва зна да има дијабетес. Код приближно 36% оболелих (250.000) дијабетес још увек није откривен, тако да укупан број оболелих (откривених и не откривених) износи око 710.000. Половину оболелих чини радно способно становништво. Дијабетес се често открива случајно, када је болест узнапредовала и компликације наступиле. У нашој земљи од дијабетеса годишње умире око 3400 особа. У 2021. години Србија је на основу стандардизоване стопе морталитета од 16,3 на 100.000 становника припадала групи европских земаља са високим стопама умирања од ове болести.

Према подацима са којима располаже Завод за јавно здравље Пожаревац, у 2021. години, укупан број регистрованих случајева дијабетеса (на основу приспелих пријава/одјава од дијабетеса из здравствених установа), на територији Браничевског округа износи 590 (265 мушкараца и 325 жена), а на територији Подунавског округа износи 382 (172 мушкараца и 210 жена). Укупан број умрлих од дијабетеса (на основу констатованих дијагноза из Потврда о смрти лица која су боловала од дијабетеса, било да је он основни или пратећи узрок смрти), на територији Браничевског округа износи 460 лица, а на територији Подунавског округа износи 571 лице.

 

Обележавање Светског дана дијабетеса представља идеалну прилику да се у свету подигне ниво свести о дијабетесу и обезбеди доступност дијабетолошкој здравственој заштити свим особама оболелим од дијабетеса.