UA-86401432-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

ПОЖАРЕВАЦ


 ул. Јована Шербановића 14

12000 Пожаревац

Србија


ПИБ: 101524176

Матични бр.: 07160259

Регистарски бр.: 6169000411

Шифра делатности: 86.90


В.Д: директора:

др Ана Јовановић, специјалиста микробиологије са паразитологијом


ТЕЛЕФОНИ:

Централа: 012 522-568, 523-153

Директор:  012 522-682

Факс.         012 520-913

ОСТАЛИ ТЕЛЕФОНИ  >>


 E-mail: zavodpo0311@mts.rs



 

 


 

ОБИМ АКРЕДИТАЦИЈЕ >>


 детаљније >>


 


ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА


Мерење полена 2024. >>

ДДД услуге >>

Санитарни прегледи >>

Вакцинације >>  


 

Огласи и конкурси >>

 


Приватна здравствена

пракса >>


Упитник о задовољству корисника наших услуга >>

 


 

Корисни линкови - здравствене  установе >>

 


Статистичке анализе >>

 


  • Дневни финансијски извештај  >> 
  • Финансијски планови и извештаји  >>   

  • ИНФОРМАТОР О РАДУ  >> 
  • Правилник о поступку унутрашњег узбуњивања код послодавца  >> 
  • План управљања ризицима од повреде принципа родне равноправности >> 

Претрага сајта ...


 Упознајте Пожаревац!

 


 

 

 

Oктобар месец правилне исхране и 16. Октобар - Светски дан хране

 

Организација за храну и пољопривреду (Food and Agriculture Organization, FAO) сваке године обележава 16. октобар – Светски дан хране, дан када је ова организација и основана 1945. године. У Србији се 16. октобар – Светски дан хране обележава од 2001. године, уз подршку Министарства здравља Републике Србије. Тема овогодишњег Светског дана хране је „Унапређење производње хране = боља исхрана = здравија животна средина = бољи квалитет живота: да не оставимо никог иза себе”.

Сваке године свет се суочава са новим изазовима у области производње хране: технологија производње хране се мења, а посебан изазов представљају климатске промене, као и миграције становништва. Основни циљ обележавања Светског дана хране је подизање свести и позив на акцију целокупног становништва на проблем глади у свету са једне стране, али и оптерећења друштва болестима недовољне и преобилне исхране.

 

Kључне чињенице:

Више од три милијарде људи у свету који чине око 40% светске популације нема могућности да се храни у складу са принципима правилне исхране.

Током 2021. године за 193 милиона људи широм света била је неопходна хуманитарна помоћ у храни ради пуког преживљавања. У истој години 24 земље и 139 милиона људи било је суочено са несташицом хране због ратних сукоба.

У сеоским срединама широм света је две трећине глобалног становништва које се суочава са несташицом хране.

Иако милиони у свету гладују, свака четврта одрасла особа у свету има прекомерну телесну масу или је гојазна.

Изградња стаклених башти широм света ради обезбеђења производње хране довела је до крчења огромних подручја тропских шума, а тиме и до пропадања земљишта, несташице воде и смањења биолошке разноврсности.

 

 

 

Шта свако од нас може да уради?

  • Бирајте локално произведену храну и тако подржите мале пољопривредне произвођаче. Једите сезонске производе: јагоде и парадајз су и укуснији и биолошки вреднији током летњих месеци у сезони у којој успевају иако се могу набавити и током зиме.
  • Направите списак за куповину: купите само онолико хране колико вам је заиста потребно.
  • Купљену храну чувајте на одговарајући начин и водите рачуна о року трајања.
  • Када припремате храну искористите оно што имате у кући – будите креативни.
  • Будите информисани о кључним правилима за безбедност хране.
  • Уколико сте у могућности донирајте вишак хране хуманитарним организацијама за оне којима је помоћ потребна. Будите волонтер и прикључите се акцијама поделе оброка најсиромашнијима.

 

Завод за јавно здравље Пожаревац у сарадњи са свим домовима здравља, основним школама и предшколским установама Браничевског и Подунавског округа сваке године припрема обележавање Светског дана хране, 16. октобра као значајног датума у Календару јавног здравља и кампање Октобар - месец правилне исхране.

 

Планиране активности су:

  • Kонкурс за најбољи ликовни и литерарни рад за децу предшколског узраста и ученике основих школа на тему „Правилна исхрана = здравље”;
  • Сарадња са предшколским установама, основним школама, локалном заједницом, стручним удружењима, регионалним и локалним медијима;
  • Реализација предавања, трибина, изложби на тему правилна исхрана.

 

Само поштујући основне принципе правилне исхране који подразумевају разноврсност, равномерност и умереност можемо обезбедити телу потребну количину енергије и хранљивих материја за несметано функционисање.