UA-86401432-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

ПОЖАРЕВАЦ


 ул. Јована Шербановића 14

12000 Пожаревац

Србија


ПИБ: 101524176

Матични бр.: 07160259

Регистарски бр.: 6169000411

Шифра делатности: 86.90


В.Д: директора:

др Ана Јовановић, специјалиста микробиологије са паразитологијом


ТЕЛЕФОНИ:

Централа: 012 522-568, 523-153

Директор:  012 522-682

Факс.         012 520-913

ОСТАЛИ ТЕЛЕФОНИ  >>


 E-mail: zavodpo0311@mts.rs



 

 


 

ОБИМ АКРЕДИТАЦИЈЕ >>


 детаљније >>


 


ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА


Мерење полена 2024. >>

ДДД услуге >>

Санитарни прегледи >>

Вакцинације >>  


 

Огласи и конкурси >>

 


Приватна здравствена

пракса >>


Упитник о задовољству корисника наших услуга >>

 


 

Корисни линкови - здравствене  установе >>

 


Статистичке анализе >>

 


  • Дневни финансијски извештај  >> 
  • Финансијски планови и извештаји  >>   

  • ИНФОРМАТОР О РАДУ  >> 
  • Правилник о поступку унутрашњег узбуњивања код послодавца  >> 
  • План управљања ризицима од повреде принципа родне равноправности >> 

Претрага сајта ...


 Упознајте Пожаревац!

 


 

 

 

Светски дан вода, 22. март 2023. године

 

Светски дан вода установила је Генерална скупштина Уједињених нација о животној средини и развоју (UNCED) у децембру 1992. године, и од 1993. године у свету почиње обележавање тог еколошког датума скретањем пажње и наглашавањем различитих аспеката слатких вода.

Циљ обележавања је подсећање целокупне јавности на важност заштите воде и на недостатак воде за пиће у многим крајевима света, како би инспирисали акцију ка циљу одрживог развоја: вода и канализација за све до 2030. године.

 

 

Овогодишњи Светски дан вода поклапа се са почетком глобалне Конференције Уједињених нација о водама која се одржава од 22. до 24. марта у седишту УН-а у Њујорку.

Поменути скуп је јединствена прилика да се свет уједини око решавања глобалне кризе воде и санитарних услова. Конференција у седишту УН-а представљена је као „генерацијска шанса” која се тиче питања о глобалном стању вода, јер се последњи скуп на овом нивоу одржао још 1977. године у Аргентини.

Према подацима Светске здравствене организације (СЗО), две милијарде њуди, односно сваки четврти становник планете, немају приступ безбедној води за пиће. Према истом извору, скоро половина светске популације, односно око 3,6 милијарди људи, нема исправне санитарне услове, док 44% отпадних вода из домаћинства није безбедно пречишћено.

Због болести које су повезане са неисправном водом, лошим санитарним условима и лошом хигијеном, у свету годишње умире око 1,4 милиона људи, док код 74 милиона људи то узрокује скраћење животног века.

У циљу постизања и одржавања постављених и усвојених циљева Протокола о води и здрављу, а ради високог нивоа заштите од обољења која су повезана са водом, неопходно је интезивирати сарадњу између министарства и институција надлежних за послове здравља, водопривреде и животне средине. Такође, повећати активности на локалном нивоу, које би допринеле подизању свести сваког појединца како о потреби заштите изворишта воде и животне средине у целини тако и у смислу стицања хигијенских навика и заштите здравља.

У циљу обезбеђења здравствено исправне воде за пиће из централних (градских) водовода, сеоских водовода и јавних водних објеката, Одељење за хигијену и заштиту животне средине Завода за јавно здравље Пожаревац и територијалне ХЕ службе, врше сталан хигијенско-санитарни надзор водних објеката као и контролу хигијенске исправности воде за пиће и то, према Програму заштите становништва од заразних болести и према Правилнику о хигијенској исправности воде за пиће, на територији свих општина Браничевског и Подунавског округа.