Светски дан борбе против гојазности
04. март 2025. године
„Мењајмо навике – живимо здравије”
Светски дан борбе против гојазности први пут је обележен 4. марта 2020. године. Циљ обележавања овог датума је подизање свести јавности о распрострањености гојазности, бољег разумевања узрока и последица и позивања на акцију свих сектора који могу да допринесу решавању овог јавноздравственог изазова.
Ове године Светски дан борбе против гојазности се обележава под слоганом: „Мењамо навике – живимо здравије.”
Гојазност као хронично обољење представља не само здравствено, већ и економско и социјално оптерећење за појединце, породице, заједницу и друштво у целини. Гојазност се одражава на очекивано трајање и квалитет живота и повезана је са повећаним ризиком оболевања од водећих незаразних болести као што су дијабетес тип 2, болести срца и крвних судова и малигне болести, а пораст броја гојазних особа све је значајније јавноздравствено питање.
Гојазност је резултат сложене интеракције биолошких, генетских, фактора животне средине и психосоцијалних фактора.
Само у претходне две деценије преваленција гојазности у Европи је троструко увећана. На основу последњег Истраживања здравља становништва Србије, у Србији је 2019. године, на основу измерене вредности индекса телесне масе (ИТМ) било 40,5% нормално ухрањеног становништва узраста 15 и више година, док је више од половине (57,1%) било прекомерно ухрањено, односно предгојазно (36,3%) и гојазно (20,8%).
Број гојазне деце удвостручује се сваких 10 година широм света. Очекује се да ће гојазност код деце порасти за 60% у наредној деценији и достићи 250 милиона деце до 2030. године. Гојазност може утицати на физичко здравље деце, њихову друштвену и емоционалну добробит, као и на самопоуздање. Гојазност се често задржава и у одраслом добу, па су превенција и лечење кључни за заустављање глобалног пораста гојазности.
Превенција и лечење гојазности подразумевају мултидисциплинарни приступ здравственог сектора, уз истовремено деловање свих других сектора државе и цивилног друштва у промоцији здравих стилова живота и подизању свести становништва о значају правилне исхране и физичке активности. Националним програмом превенције гојазности код деце и одраслих предвиђене су следеће приоритетне области за акцију: промоција здравља и превенција прекомерне ухрањености и гојазности, реоријентација услуга здравствене заштите ка превенцији и јачање надзора, праћења, евалуације и истраживања.
Једна од најзначајнијих мера превенције јесте едукација у области исхране. У оквиру националних програма промоције и превенције које Завод за јавно здравље Пожаревац спроводи, посебан део чини едукација у вези са принципима правилне исхране и то пре свега у оквиру превентивних програма намењених посебно осетљивим групама. Едукативне активности се реализују у виду предавања и радионица, а промоција правилне исхране саставни је део кампања којима се током године обележавају важни датуми у Календару јавног здравља: у оквиру кампање „Октобар – месец правилне исхране” и обележавањем Светског дана хране 16. октобра, када све едукативне и промотивне активности бивају интензивиране.