UA-86401432-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

ПОЖАРЕВАЦ


 ул. Јована Шербановића 14

12000 Пожаревац

Србија


ПИБ: 101524176

Матични бр.: 07160259

Регистарски бр.: 6169000411

Шифра делатности: 86.90


В.Д: директора:

др Ана Јовановић, специјалиста микробиологије са паразитологијом


ТЕЛЕФОНИ:

Централа: 012 522-568, 523-153

Директор:  012 522-682

Факс.         012 520-913

ОСТАЛИ ТЕЛЕФОНИ  >>


 E-mail: zavodpo0311@mts.rs



 

 


 

ОБИМ АКРЕДИТАЦИЈЕ >>


 детаљније >>


 


ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА


Мерење полена 2025. >>

ДДД услуге >>

Санитарни прегледи >>

Вакцинације >>  


 

Огласи и конкурси >>

 


Приватна здравствена

пракса >>


Упитник о задовољству корисника наших услуга >>

 


 

Корисни линкови - здравствене  установе >>

 


Статистичке анализе >>

 


  • Дневни финансијски извештај  >> 
  • Финансијски планови и извештаји  >>   

  • ИНФОРМАТОР О РАДУ  >> 
  • Правилник о поступку унутрашњег узбуњивања код послодавца  >> 
  • План управљања ризицима од повреде принципа родне равноправности >> 

 Упознајте Пожаревац!

 


 

 

 

 

Светски дан борбе против гојазности

04. март 2025. године

 

Мењајмо навике – живимо здравије

 

 

 

Светски дан борбе против гојазности први пут је обележен 4. марта 2020. године. Циљ обележавања овог датума је подизање свести јавности о распрострањености гојазности, бољег разумевања узрока и последица и позивања на акцију свих сектора који могу да допринесу решавању овог јавноздравственог изазова.

Ове године Светски дан борбе против гојазности се обележава под слоганом: „Мењамо навике – живимо здравије.

Гојазност као хронично обољење представља не само здравствено, већ и економско и социјално оптерећење за појединце, породице, заједницу и друштво у целини. Гојазност се одражава на очекивано трајање и квалитет живота и повезана је са повећаним ризиком оболевања од водећих незаразних болести као што су дијабетес тип 2, болести срца и крвних судова и малигне болести, а пораст броја гојазних особа све је значајније јавноздравствено питање.

Гојазност је резултат сложене интеракције биолошких, генетских, фактора животне средине и психосоцијалних фактора.

Само у претходне две деценије преваленција гојазности у Европи је троструко увећана. На основу последњег Истраживања здравља становништва Србије, у Србији је 2019. године, на основу измерене вредности индекса телесне масе (ИТМ) било 40,5% нормално ухрањеног становништва узраста 15 и више година, док је више од половине (57,1%) било прекомерно ухрањено, односно предгојазно (36,3%) и гојазно (20,8%).

Број гојазне деце удвостручује се сваких 10 година широм света. Очекује се да ће гојазност код деце порасти за 60% у наредној деценији и достићи 250 милиона деце до 2030. године. Гојазност може утицати на физичко здравље деце, њихову друштвену и емоционалну добробит, као и на самопоуздање. Гојазност се често задржава и у одраслом добу, па су превенција и лечење кључни за заустављање глобалног пораста гојазности.

Превенција и лечење гојазности подразумевају мултидисциплинарни приступ здравственог сектора, уз истовремено деловање свих других сектора државе и цивилног друштва у промоцији здравих стилова живота и подизању свести становништва о значају правилне исхране и физичке активности. Националним програмом превенције гојазности код деце и одраслих предвиђене су следеће приоритетне области за акцију: промоција здравља и превенција прекомерне ухрањености и гојазности, реоријентација услуга здравствене заштите ка превенцији и јачање надзора, праћења, евалуације и истраживања.

Једна од најзначајнијих мера превенције јесте едукација у области исхране. У оквиру националних програма промоције и превенције које Завод за јавно здравље Пожаревац спроводи, посебан део чини едукација у вези са принципима правилне исхране и то пре свега у оквиру превентивних програма намењених посебно осетљивим групама. Едукативне активности се реализују у виду предавања и радионица, а промоција правилне исхране саставни је део кампања којима се током године обележавају важни датуми у Календару јавног здравља: у оквиру кампање „Октобар – месец правилне исхране” и обележавањем Светског дана хране 16. октобра, када све едукативне и промотивне активности бивају интензивиране.