UA-86401432-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

ПОЖАРЕВАЦ


 ул. Јована Шербановића 14

12000 Пожаревац

Србија


ПИБ: 101524176

Матични бр.: 07160259

Регистарски бр.: 6169000411

Шифра делатности: 86.90


В.Д: директора:

др Ана Јовановић, специјалиста микробиологије са паразитологијом


ТЕЛЕФОНИ:

Централа: 012 522-568, 523-153

Директор:  012 522-682

Факс.         012 520-913

ОСТАЛИ ТЕЛЕФОНИ  >>


 E-mail: zavodpo0311@mts.rs



 

 


 

ОБИМ АКРЕДИТАЦИЈЕ >>


 детаљније >>


 


ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА


Мерење полена 2024. >>

ДДД услуге >>

Санитарни прегледи >>

Вакцинације >>  


 

Огласи и конкурси >>

 


Приватна здравствена

пракса >>


Упитник о задовољству корисника наших услуга >>

 


 

Корисни линкови - здравствене  установе >>

 


Статистичке анализе >>

 


  • Дневни финансијски извештај  >> 
  • Финансијски планови и извештаји  >>   

  • ИНФОРМАТОР О РАДУ  >> 
  • Правилник о поступку унутрашњег узбуњивања код послодавца  >> 
  • План управљања ризицима од повреде принципа родне равноправности >> 

Претрага сајта ...


 Упознајте Пожаревац!

 


 

 

 

Светски дан против злоупотреба и незаконите трговине дрогана

26. јун 2022. године

 

    Генерална скупштина Уједињених нација је 1987. године, Резолуцијом 42/112 прогласила 26. јун Међународним даном борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама.

    Овај дан обележава се широм света у циљу мобилисања појединаца и заједнице за подизање свести о последицама употребе дрога и њихово подстицање за активан однос у сузбијању овог значајног друштвеног проблема.

 

   

 Слоган кампање за 2022 годину „Брига у време кризних ситуацијаˮ наглашава значај адекватног одговора на изазове повезане са употребом дрога током здравствених и хуманитарних кризних ситуација. У оквиру кампање апелује се на све сегменте друштва, на владине и невладине организација и све заинтересоване стране да предузму хитне акције за заштиту људи, укључујући унапређење превенције и лечења зависности од дрога, али и активности на смањењу илегалне трговине дрога.

    Према извештају Канцеларија Уједињених нација за дрогу и криминал (UNODC) објављеном 2021. године, број корисника канабиса у свету je порастао за 18% у претходној деценији, а у 2019. години приближно 200 милиона људи је користило ову дрогу, што представља 4% укупне светске популације. Процењен број корисника кокаина у свету је у 2019. години био 20 милиона; 62 милиона људи је користило опиоиде у немедицинске сврхе, док је амфетамине у истој години користило 27 милиона људи. У извештају се наводи и да је у претходној деценији значајно смањен проценат адолесцената који мисле да је канабис супстанца која је штетна по здравље.

    Према резултатима Европског школско истраживање о употреби психоактивних супстанци међу ученицима, у Србији је 2019. године, било коју дрогу током живота пробало 8,6% ученика старости 16 година. Канабис је најчешће коришћена дрога међу ученицима првих разреда средњих школа у Србији. Ову дрогу је током живота пробало 7,3% ученика првих разреда средњих школа; 5,6% ученика у претходних 12 месеци и 3,2% у претходних 30 дана, са већом учесталошћу међу дечацима у поређењу са девојчицама.

    Укључивање што већег броја партнера у обележавање Међународног дана против злоупотребе и незаконите трговине дрогама доприноси унапређењу јавног здравља и даљем јачању међусекторске сарадње у области смањења понуде и потражње дрога.

    Доказано је да превентивни програми базирани на унапређењу животних и социјалних вештина код деце који се спроводе у школском оружењу, без осуде, уз подршку, емпатију и уз могућност поверљивог саветовања, могу смањити злоупотребу дрога.

    Завод за јавно здравље Пожаревац своје здравствено-промотивно деловање на тему превенције злоупотребе дрога, базира на принципима примарне превенције, и то кроз континуирано спровођење едукативног „Програма превенције злоупотребе дрога у школама на територији Браничевског и Подунавског округа.ˮ Овај програм намењен је ученицима седмог разреда основне и првог разреда средње школе, наставницима и родитељима са циљем повећања нивоа знања, како би се заштитили од многих неповољних утицаја савременог друштва, па и од дрога. Као крајњи циљ поменутог програма је оснаживање самих ученика у процесу доношења одлука и преузимање одговорности за њих.

    Програма превенције злоупотребе дрога у школама започет је 2018. године, у оквиру Оперативног Плана Комисије Владе Републике Србије. Завод за јавно здравље Пожаревац обавља координацију спровођења овог едукативног програма. Током 2018. и 2019. године, овим програмом обухваћено укупно 57 основних школа (Браничевски округ 31 школа и Подунавски округ 26 школа) и 19 средњих школа (Браничевски 10 и Подунавски 9 школа), са укупно 1732 ученика основне школе, 1427 ученика средње школе и 1214 родитеља и наставника. Поменуте активности су прекинуте у 2020. години због пандемије COVID-19. У нади да ће у наредном периоду, побољшањем епидемолошке ситуације, доћи до спровођења започетих активности на превенцији злоупотребе дрога у школама.

    Превенција зависности је задатак и родитеља и свих установа и поједнаца који раде са младима.