UA-86401432-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

ПОЖАРЕВАЦ


 ул. Јована Шербановића 14

12000 Пожаревац

Србија


ПИБ: 101524176

Матични бр.: 07160259

Регистарски бр.: 6169000411

Шифра делатности: 86.90


В.Д: директора:

др Ана Јовановић, специјалиста микробиологије са паразитологијом


ТЕЛЕФОНИ:

Централа: 012 522-568, 523-153

Директор:  012 522-682

Факс.         012 520-913

ОСТАЛИ ТЕЛЕФОНИ  >>


 E-mail: zavodpo0311@mts.rs 

 


 

ОБИМ АКРЕДИТАЦИЈЕ >>


 детаљније >>


 


ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА


Мерење полена 2024. >>

ДДД услуге >>

Санитарни прегледи >>

Вакцинације >>  


 

Огласи и конкурси >>

 


Приватна здравствена

пракса >>


Упитник о задовољству корисника наших услуга >>

 


 

Корисни линкови - здравствене  установе >>

 


Статистичке анализе >>

 


  • Дневни финансијски извештај  >> 
  • Финансијски планови и извештаји  >>   

  • ИНФОРМАТОР О РАДУ  >> 
  • Правилник о поступку унутрашњег узбуњивања код послодавца  >> 
  • План управљања ризицима од повреде принципа родне равноправности >> 

Претрага сајта ...


 Упознајте Пожаревац!

 


 

 

Светски дан вода

22. март 2022. године

 

    У свету се према Календару јавног здравља, 22. марта обележава Светски дан вода. Светски дан вода установила је Генерална скупштина Уједињених нација о животној средини и развоју (UNCED) у децембру 1992. године, и од 1993. године у свету почиње обележавање тог еколошког датума скретањем пажње и наглашавањем различитих аспеката слатких вода.

    Циљ обележавања је подсећање целокупне јавности на важност заштите воде и на недостатак воде за пиће у многим крајевима света, како би инспирисали акцију ка циљу одрживог развоја: вода и канализација за све до 2030. године..

    Овогодишњи Светски дан вода посвећен је подземним водама, које су невидљиве, али је њихов утицај свуда видљив и које представљају скривено благо које обогаћује наше животе. Скоро сва течна слатка вода у свету је подземна вода, и користи се за снабдевање пијаћом водом, санитарне системе, пољопривреду, индустрију и екосистеме.

    Подземне воде се прекомерно користе у многим областима људског деловања, и неретко се више воде захвата из водоносних слојева него што се обнавља кишом и снегом.

    Загађење подземних вода је посебан проблем, јер могу потрајати деценије или чак векови док се водоносни слој опорави.

    На неким местима не знамо колико подземних вода лежи испод наших ногу, што значи да можда не успевамо довољно да искористимо потенцијално витални водни ресурс.

    Истраживање, заштита и одрживо коришћење подземних вода биће од кључног значаја за преживљавање и прилагођавање климатским променама и задовољавање потреба растуће популације.

    У циљу постизања и одржавања постављених и усвојених циљева Протокола о води и здрављу, а ради високог нивоа заштите од обољења која су повезана са водом, неопходно је наставити сарадњу између министарства и институција надлежних за послове здравља, водопривреде и животне средине. Такође, повећати активности на локалном нивоу, које би допринеле подизању свести сваког појединца како о потреби заштите изворишта воде и животне средине у целини тако и у смислу стицања хигијенских навика и заштите здравља.

    У циљу обезбеђења здравствено исправне воде за пиће из централних (градских) водовода, сеоских водовода и јавних водних објеката, Одељење за хигијену и заштиту животне средине Завода за јавно здравље Пожаревац и територијалне ХЕ службе, врше сталан хигијенско-санитарни надзор водних објеката као и контролу хигијенске исправности воде за пиће и то, према Програму заштите становништва од заразних болести и према Правилнику о хигијенској исправности воде за пиће, на територији свих општина Браничевског и Подунавског округа.